Volledig scherm
Donald Trump (rechts) tijdens een ontmoeting met de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman in het Witte Huis, maart 2018. © AFP

Trump: Opzeggen wapencontracten om moord Khashoggi zou dom zijn

Volgens Donald Trump zullen de Verenigde Staten geen nieuwe sancties opleggen aan Saoedi-Arabië naar aanleiding van de moord op Jamal Khashoggi. Ook als blijkt dat de kroonprins van het land daadwerkelijk betrokken is bij de dood van de kritische journalist. De Amerikaanse president stelt dat het dom zou zijn om zo 110 miljard dollar aan wapencontracten weg te gooien. 

Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

Trump nam vandaag stelling met een verklaring die de titel droeg ‘America First!'.  Hij stelt dat Saoedi-Arabië een cruciale partner is, enerzijds met het in toom houden van Iran en anderzijds als gretige koper van Amerikaans wapentuig. Dat samen weegt volgens Trump op tegen de ‘verschrikkelijke misdaad’ die begin oktober werd begaan tegen Khashoggi, een medewerker van de Washington Post en fel criticus van de Saoedische kroonprins. 

De president zei dat zijn regering de moord op Khashoggi niet goedkeurt, maar wel van plan is een ,,standvastige’' bondgenoot van Riyad te blijven. Hij is niet van plan ook een streep te halen door lucratieve Saudische bestellingen bij Amerikaanse wapenfabrikanten. ,,Als we zo dom zijn die contracten op te zeggen, dan zouden Rusland en China daar enorm van profiteren.’’

Ook was het volgens Trump Saoedi-Arabië dat Amerika in het verleden hielp om de olieprijzen laag te houden. ,,Ik ga nu niet de hele wereldeconomie te gronde richten door hard te zijn tegen Saoedi-Arabië.’’

Broer kroonprins

Volledig scherm
Demonstranten met posters met daarop de beeltenis van Jamal Khashoggi. © AP

Khashoggi werd op 2 oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel toen hij daar documenten ging ophalen voor zijn aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde. De Turkse veiligheidsdiensten wezen al snel naar Saoedi-Arabië en in het bijzonder kroonprins Mohammed bin Salman als opdrachtgever van de moord. Vorige week werd bekend dat ook de CIA de prins in het vizier heeft. De veiligheidsdienst zou een onderschept telefoongesprek in het bezit hebben tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur zou Khashoggi hebben gebeld om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanboel moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.

,,Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat de kroonprins kennis had van de tragische gebeurtenis’’, zei Trump vandaag. ,,Misschien had hij dat, misschien had hij dat niet. Maar dat gezegd hebbende, we zullen misschien wel nooit alle feiten van de moord op Jamal Khashoggi kennen.” Volgens de president ontkennen de koning en kroonprins van Saoedi-Arabië elke betrokkenheid bij de moord. 

Rapport

Mogelijk loopt Trump met zijn verklaring vooruit op een rapport van de CIA over de moord op Khashoggi. De verwachting is dat de veiligheidsdienst daarin naar Saoedi-Arabië blijft wijzen. ,,Op dit moment zijn onze veiligheidsdiensten nog bezig met het verzamelen van alle informatie’’, aldus Trump. Volgens hem heeft de CIA  ‘nog geen honderd procent zekerheid’ over het hoe en wat van de moord op Khashoggi. 

De Amerikaanse president staat ook onder druk van het Congres, dat om strengere sancties tegen het omstreden koninkrijk vroeg. Trump zei dat zijn land al sancties heeft opgelegd aan de zeventien Saudiërs die betrokken waren bij de moord. Daar wil hij het bij houden. Hij had eerder al aangegeven niet aan de vraag van het Congres te zullen voldoen. 

De Democratische senator Dianne Feinstein reageerde als door een adder gebeten na het statement van Trump. Ze zegt geschokt te zijn, dat president de Saoedische kroonprins niet wil straffen voor de moord. Feinstein zal de volgende keer dat Amerikaanse wapenleveranties aan Saoedi-Arabië aan de orde komen tegenstemmen. 

Ook Iran reageerde verontwaardigd na het horen van de woorden van Trump. ‘De hele eerste alinea in zijn beschamende statement over de Saoedische wreedheden gebruikt de heer Trump op bizarre wijze om Iran te beschuldigen van alle misdaden die hij kan verzinnen', twittert de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken.

Javad Zarif on Twitter

Mr. Trump bizarrely devotes the FIRST paragraph of his shameful statement on Saudi atrocities to accuse IRAN of every sort of malfeasance he can think of. Perhaps we're also responsible for the California fires, because we didn't help rake the forests- just like the Finns do?

Bekijk hier de laatste beelden van Khashoggi in Istanboel: