Trump presenteert vredesplan Midden-Oosten: Israël opdelen in twee staten
VIDEODe Amerikaanse president Trump heeft vanavond in het bijzijn van de Israëlische premier Netanyahu een vredesplan gepresenteerd voor Israëli’s en Palestijnen. Het plan, dat uitgaat van twee staten, is volgens hem ‘een grote stap naar vrede’.
Het plan moet uiteindelijk leiden tot twee staten naast elkaar, Israël en Palestina. Zijn regering ziet in heel Jeruzalem ‘de ongedeelde Israëlische hoofdstad’ en ziet in door kolonisten ingenomen Palestijns gebied ook Israëlisch grondgebied. Onder zijn bewind is de Amerikaanse ambassade in het land van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst.
Trump noemde het plan ‘een laatste kans’ en prees zijn gast, Netanyahu. Hij stelt voor om een Palestijnse staat te creëren met als hoofdstad delen van Oost-Jeruzalem. In het plan krijgen de Palestijnen meer dan dubbel zoveel land als nu onder hun controle is. Onduidelijk is waar dat land vandaan moet komen. Daar moet over onderhandeld worden, vindt Trump.
Israël houdt de soevereiniteit over belangrijke nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever – iets waar de Palestijnen waarschijnlijk niet mee akkoord zullen gaan. Zij hebben het voorstel al verworpen en beschuldigen Trump ervan dat hij Israël bevoorrecht.
‘Bedrog’
De Palestijnse autoriteiten hebben het plan vooraf al afgedaan als ‘bedrog’. Zij willen de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden terug. Dat is volgens hen de ‘tweestatenoplossing’. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat de VS zich weer achter dat beginsel scharen. Abbas heeft volgens anonieme bronnen in Ramallah daarom meerdere malen geweigerd om met Amerikaanse bemiddelaars of tussenpersonen over Trumps plannen te praten. De Palestijnse beweging Hamas uit de Gazastrook heeft de plannen vanavond ook meteen afgewezen.
Trump, die zijn plan uiteenzette tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis, erkent dat hij veel heeft gedaan voor Israël. Maar hij zei dat hij ook ‘heel veel voor de Palestijnen’ wil doen. Volgens hem is de deal een ‘historische kans’ voor de Palestijnen om een eigen, onafhankelijke staat te krijgen.
Nederzettingen
Volgens Trumps plan wordt de bouw van nieuwe Israëlische nederzettingen voor vier jaar bevroren. Tijdens die periode zouden beide partijen moeten onderhandelen over de details van de vredesovereenkomst.
Het plan van vijftig pagina’s doet meer concessies aan de Palestijnen dan veel deskundigen hadden verwacht. Toch zullen ze akkoord moeten gaan met voorstellen waar ze zich tot nu toe tegen hebben verzet, zoals de acceptatie van bestaande Israëlische nederzettingen in hun gebied.
Het borduurt verder op een dertig pagina’s tellend economisch plan voor de Westelijke Jordaanoever en Gaza uit juni, dat de Palestijnen ook verworpen hebben. Onder de ‘vredesvisie’, waar Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner al bijna drie jaar aan werkt, bestaat de toekomstige Palestijnse staat uit de Westelijke Jordaanoever en Gaza, met elkaar verbonden door tunnels en wegen boven de grond.
Corruptie
Het vredesplan komt op een opmerkelijk moment. Trump ligt onder vuur in het impeachmentproces en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is officieel gedagvaard in drie corruptiezaken. Zijn verzoek om parlementaire immuniteit is vandaag afgewezen. Met dat verzoek wilde hij strafvervolging in drie corruptiezaken tegenhouden. In november is Netanyahu aangeklaagd wegens onder andere omkoping en fraude.
In zijn strijd om de verkiezingen van 2 maart te winnen, heeft Netanyahu het plan geopperd om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren en Israëlische soevereiniteit op te leggen aan alle nederzettingen in het gebied.
Ambassade
Palestijns-Israëlische vredesgesprekken zijn in 2014 zonder enig resultaat afgebroken. De VS zouden voor Arabische of Palestijnse partijen niet meer gelden als een eerlijk bemiddelaar. Onder Trump is het door Israël bezette deel van Syrië door de VS als Israëlisch grondgebied erkend. Ook heeft Trumps minister Pompeo gezegd dat de Joodse kolonies in de bezette gebieden niet echt illegaal zijn, zoals het internationaal recht stelt.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is positief over het Vredesplan van Trump. ,,Het Palestijnse leiderschap is het haar volk verplicht om de ‘Deal van de Eeuw’ aan te grijpen als springplank voor een eigen staat. Het is tijd dat de Palestijnen hun lot in eigen handen nemen en zich constructief opstellen’’, stelt de Nederlandse organisatie. ,,Dit biedt de Palestijnen een nieuwe, realistische kans op een eigen staat. ‘Nee’ zeggen tegen het Amerikaanse voorstel is geen optie. Hoewel het plan niet perfect is, wordt tegemoet gekomen aan verschillende gerechtvaardigde verlangens van Israël en de Palestijnen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Kritiek op eerste inktviskwekerij ter wereld: ‘Het zijn kannibalen, ze vreten elkaar op in een tank’
Een Spaans bedrijf wil in de haven van Las Palmas (Gran Canaria) de eerste inktviskwekerij ter wereld openen. Het is de bedoeling dat er een miljoen dieren per jaar worden gekweekt voor de verkoop. Het plan stuit op veel verzet. ,,Inktvissen zijn hier totaal ongeschikt voor.’’ -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMhuurlingenleger
‘Chef-kok’ Prigozjin vecht voor zijn leven: Poetin laat Wagnergroep zwaarste gevechten doen
-
Biden breekt verkiezingsbelofte met ‘go’ voor olieproject Alaska: milieuorganisaties naar de rechter
Zes Amerikaanse milieuorganisaties en een groep inheemse bewoners van Alaska hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Biden-regering vanwege haar goedkeuring van een omstreden olieproject, afgelopen week. -
-
-
17
Waarom er toch wat optimisme is over de ontmoeting van Xi Jinping met Poetin
De Chinese president Xi Jinping brengt volgende week een staatsbezoek aan Rusland. Er zijn best wel wat verwachtingen rond deze topontmoeting. De grootste vraag is of Xi alsnog kan bemiddelen in Poetins oorlog met Oekraïne. -
Bewijs: Russische Buk-brigade van MH17-ramp actief aan het front in Oekraïne
De Russische legereenheid die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17 is ook actief in de oorlog in Oekraïne. In Izioem, in de regio Charkov, zijn bewijzen gevonden dat de 53ste Luchtafweerbrigade uit Koersk aan het front vecht. Dat meldt de Amerikaanse publieke radiozender NPR.