Volledig scherm
Een knielende Ryan Anderson #52 van de Washington Redskins met teamgenoten die eveneens knielen tijdens het spelen van het volkslied, eind vorig jaar voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Oakland Raiders in Maryland. © AFP

Trump: schorsing voor spelers die knielen

Spelers  uit de National Football League (NFL) moeten voortaan een schorsing krijgen als ze weigeren te gaan staan bij het Amerikaanse volkslied. Dat wil president Donald Trump, schrijft hij op Twitter. De schorsing moet wat Trump betreft gelden voor het gehele seizoen en de American Footballers zouden gedurende die tijd geen salaris moeten ontvangen.

De opmerking van Trump komt een dag nadat bestuurders van de NFL en de vakbond van spelers uit die competitie meldden dat ze bezig zijn met het zoeken naar een oplossing voor de problemen rond het spelen van het volkslied. Sommige American footballers knielen sinds vorig seizoen als het 'The Star-Spangled Banner' klinkt. Dat doen ze uit protest tegen het politiegeweld dat vooral zwarte Amerikanen treft. Trump vindt het gedrag respectloos; hij noemde in een van zijn boze tweets hierover de knielende footballers zelfs 'hoerenzonen'.

,,Het debat over het volkslied in de NFL is weer springlevend. Ik kan het niet geloven'', schrijft Trump op Twitter. ,,De eerste keer knielen: einde wedstrijd. De tweede keer knielen: einde seizoen en geen salaris.''

De president van de Verenigde Staten botste eerder ook al met spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De kampioen brengt normaal gesproken een bezoek aan het Witte Huis, maar vorig jaar had sterspeler Stephen Curry van Golden State Warriors daar geen trek in. Dit jaar gaven de spelers van de twee finalisten, de Warriors en Cleveland Cavaliers, vooraf al aan een bezoek aan Trump over te slaan.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.