Volledig scherm
Amy Klobuchar kondigt haar kandidatuur aan in barre weersomstandigheden. © REUTERS

Trump steekt draak met klimaatbewuste presidentskandidate die campagne aftrapt in sneeuwstorm

De Amerikaanse senator Amy Klobuchar heeft zich aan het steeds langer wordende lijstje van vrouwelijke kandidaten voor de Democratische voorverkiezingen van 2020 gevoegd. Klobuchar, die de strijd wil aanbinden tegen klimaatopwarming, trapte haar campagne af bij min 10 graden in de staat Minnesota. Dat het volop aan het sneeuwen was, zag Trump als een uitgelezen kans om weer eens de draak te steken met klimaatactivisme. 

De naam van de 58-jarige Amy Klobuchar deed al langer de ronde. Ze wordt beschouwd als een gematigde Democraat, in tegenstelling tot de meer progressieve kandidaten Kamala Harris en Elizabeth Warren. In haar speech riep ze zondag onder meer op tot strengere regels voor wapens en een verlaging van de kosten voor zorg. Klobuchar zet zichzelf neer als iemand die kan samenwerken met de Republikeinen. ,,Stop de bangmakerij en stop de haat”, zo zei ze.

Ze beloofde om te investeren in groene banen en infrastructuur en gaf aan dat ze terug in het klimaatakkoord van Parijs zou stappen, waar Trump zich in 2017 juist van afkeerde. Ze sprak die woorden terwijl dikke sneeuwvlokken uit de lucht kwamen vallen, wat voor Trump de ideale aanleiding was zijn scepsis over klimaatverandering nog maar eens te ventileren: ,,En het is weer gebeurd. Amy Klobuchar praat trots over haar strijd tegen klimaatopwarming te midden van een storm van sneeuw, ijs en vriestemperaturen. Tegen het einde van haar toespraak zag ze eruit als een sneeuwman(vrouw)!”

Klobuchar pareerde de kritiek van Trump eveneens met een tweet. ,,De wetenschap staat aan mijn kant, president Trump. Ik kijk uit naar onze debatten over klimaatverandering (en nog veel meer onderwerpen)”, zo schrijft ze. ,,En ik vraag me af hoe jouw haar het ervan afbrengt in een sneeuwstorm”, voegde ze er schertsend aan toe. 

Trump interpreteert de ijskoude temperaturen maar wat graag als bewijs dat de aarde helemaal niet opwarmt. Hij gaat daarmee volledig voorbij aan het feit dat het actuele weer en het klimaat twee compleet verschillende concepten zijn. De wereldwijde temperaturen stijgen, en daar verandert een dag of een week extreem koud weer niets aan, zegt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). ,,Het weer verandert per uur, het klimaat gaat over het weerbeeld op lange termijn.”

Recordaantal vrouwelijke kandidaten

Ondertussen hebben al tien Democraten zich officieel kandidaat gesteld voor de voorverkiezingen. Naast Klobuchar gaat het om Elizabeth Warren, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand, Tulsi Gabbard, Cory Booker, Julian Castro, Pete Buttigieg, John Delaney en Andrew Yang. Vijf daarvan zijn vrouw, een record voor de Democraten.

Volledig scherm
Amy Klobuchar met haar man John Bessler en haar dochter Abigail Bessler. © REUTERS
  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.