Volledig scherm
De restanten van de vernielde en uitgebrande auto die donderdag in Kaboel ontplofte door een zelfmoordactie van de Taliban. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en vielen meer dan veertig gewonden. © AP

Trump stopt vredesbesprekingen met Taliban

updateDe Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij een geheime ontmoeting met leiders van de Taliban en de Afghaanse president heeft afgezegd. Ook zegt hij dat hij de vredesbesprekingen met de Taliban heeft beëindigd. Hij schreef dat zaterdag op Twitter, met als reden dat de Taliban achter de bomaanslag in Kaboel zitten die donderdag het leven kostte aan 12 mensen waaronder een Amerikaanse soldaat.

Volgens Trump zouden er zondag in het geheim besprekingen worden gevoerd in Camp David, het presidentiële buitenverblijf. ,,Ik heb de ontmoeting meteen afgezegd en de vredesbesprekingen stopgezet’’, aldus Trump. ,,Wie wil er zoveel mensen om het leven brengen, om kennelijk de onderhandelingspositie te versterken?’’

Trump voegde er ook nog aan toe dat als de Taliban niet in staat zijn een staakt-het-vuren te handhaven, ‘ze dan waarschijnlijk niet de macht hebben om een serieus akkoord te sluiten’.

Onder de doden als gevolg van de aanslag waren een Amerikaanse en Roemeense militair en zeker tien burgers. Er vielen meer dan 40 gewonden. Het voertuig waar de twee militairen in zaten was het doelwit van de aanslag. Die was vlak bij het kantoor van de NAVO en de Amerikaanse ambassade.

De deur voor een vredesakkoord met de Taliban staat nog wel open. De Afghaanse opstandelingen moeten dan wel laten zien dat ze hun afspraken kunnen nakomen, zei de Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) tegen CNN. Hij verdedigde het besluit van Trump om de ontmoeting te schrappen. ,,Het slaat nergens op om de Taliban te belonen voor dergelijk slecht gedrag”, aldus de minister. ,,Als de Taliban zich niet gedragen en niet leveren, dan gaat de president van de VS de druk ook niet verminderen”, zei Pompeo. 

Praten

Hoewel de pogingen van de Verenigde Staten om vrede te bewerkstelligen zijn stukgelopen, blijft de Afghaanse president Ashraf Ghani bereid om te praten met de Taliban, op voorwaarde dat de Taliban stopt met de terroristische aanslagen. ,,Echte vrede is alleen mogelijk als de Taliban instemt met een staakt-het-vuren. Het grote obstakel is dat zij aanslagen blijven plegen”, aldus de verklaring van Ghani. Hij bedankte Trump en de VS voor de pogingen om vrede te stichten in Afghanistan. ,,We waarderen de pogingen van de VS en andere bondgenoten.” 

De Taliban reageren boos op de actie van Trump. ,,De Amerikanen gaan meer lijden dan wie dan ook vanwege het staken van de gesprekken. Nu gaan nog meer Amerikanen hun leven verliezen. Tot zaterdag verliep alles goed”, zegt een woordvoerder van de Taliban. ,,We hadden zelfs al gesprekken met de Afghaanse regering gepland staan op 23 september.”

Hoewel er nog altijd flink strijd wordt geleverd in Afghanistan, onderhandelen de VS, de Taliban en Afghanistan al jarenlang over een vredesakkoord

Volledig scherm
NAVO-troepen bewaken de plaats van de bomaanslag van donderdag in Kaboel. © AP