President Donald Trump ondertekent de opdracht voor een bemande missie naar de maan.
Volledig scherm
President Donald Trump ondertekent de opdracht voor een bemande missie naar de maan. © EPA

Trump stuurt weer Amerikaanse astronauten naar de maan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een verklaring ondertekend voor een nieuwe bemande ruimtemissie naar de maan. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. De maanreizen moeten een opstapje vormen voor een bemande vlucht naar Mars.

,,Deze keer gaat het er niet alleen om onze vlag te planten en onze afdruk na te laten", zei de president tijdens een plechtigheid in het Witte Huis. ,,Dit moet de basis vormen voor een missie naar Mars en, wie weet, ooit nog verder. Wij lopen voorop, we zullen altijd voorop blijven lopen, en we zullen nog veel verder uitlopen op de rest."

Woordvoerder Hogan Gidley zei dat Trump met zijn 'Space Policy Directive 1' de nationale ruimtevaartorganisatie NASA heeft gevraagd 'het voortouw te nemen bij een innovatief programma voor ruimteonderzoek om weer Amerikaanse astronauten naar de maan te sturen, en uiteindelijk naar Mars'.

Drijvende kracht

Dat was de aanbeveling van de adviesraad, die Trump eerder dit jaar voor het ruimteprogramma in het leven riep. ,,De president wil het beleid ten aanzien van bemande ruimtereizen veranderen om ervoor te zorgen dat Amerika de drijvende kracht voor de ruimtevaartindustrie wordt, nieuwe kennis vergaart over de kosmos en de aanzet geeft voor ongelooflijke technologie'', aldus Gidley.

De laatste keer dat Amerikaanse astronauten voet op de maan zetten, was in 1972, tijdens de Apollo-17-missie. Wanneer de nieuwe reizen zullen gaan plaatsvinden is nog onduidelijk.

Volledig scherm
© REUTERS