Volledig scherm
Donald Trump met de Israëlische minister Benjamin Netanyahu © REUTERS

Trump tegen Israël: Houd nog even vol

UpdateAankomend president Donald Trump heeft vandaag via Twitter nog eens duidelijk gemaakt dat Israël wat hem betreft veel meer ruimte kan krijgen dan van zijn voorganger Obama. Hij twitterde naar aanleiding van een kritische resolutie die de VN-Veiligheidsraad vorige week aannam.

,,We kunnen niet toestaan dat Israël met een dergelijke minachting en respectloosheid wordt behandeld", postte hij. Volgens de man die over drie weken het Witte Huis betrekt, is zijn land de laatste tijd geen goede vriend geweest voor Israël. ,,Het begin van het einde was de vreselijke deal met Iran en nu dit. Wees sterk Israël, 20 januari komt er snel aan'', besloot hij zijn bericht.

De resolutie van vrijdag werd door veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad goedgekeurd. De VS onthielden zich van stemming. Israël had gehoopt op een veto.

Resolutie

In de tekst stond inhoudelijk niet veel nieuws. De VN-Veiligheidsraad heeft zich in het verleden al herhaaldelijk uitgesproken tegen de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. In 1979 riep de raad Israël al op hiermee te stoppen. 

Het taalgebruik in de laatste resolutie was wel feller dan voorheen: in de laatste resolutie worden de nederzettingen een 'flagrante overtreding van het internationaal recht' genoemd. Daarvoor werd het vaak iets milder gezegd. Dan stond er bijvoorbeeld dat 'de juridische basis ontbreekt'.

De Israëlische regering is woedend over de resolutie. Premier Netanyahu sprak van 'bendevorming' binnen de Veiligheidsraad en gaf Obama daar de schuld van. 
Ook Trump haalde via Twitter uit naar de vertrekkend president. ,,Ik doe mijn best om de vele explosieve uitlatingen en blokkades van president O. te negeren. Ik dacht dat het een soepele overgang zou worden - niet dus.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement