Volledig scherm
Donald Trump laat de ondertekende decreten zien in het Pentagon. © AFP

Trump tekent decreet om ‘radicale moslimterroristen’ te weren

De nieuwe Amerikaanse president heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder maatregelen die bedoeld zijn om de Verenigde Staten ‘te beschermen tegen buitenlandse terroristen’. Donald Trump wil met het decreet ‘radicale moslimterroristen’ buiten de landsgrenzen houden.

Trump tekende het decreet bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Daar gaf hij toelichting op zijn ‘extreme toelatingseisen’ voor immigranten en vluchtelingen uit landen die banden hebben met terrorisme. ,,We willen ze hier niet", aldus Trump. ,,We willen alleen degenen toelaten die ons land steunen en oprecht van ons volk houden." 

Bezoekers uit zeven islamitische landen zijn de komende drie maanden niet welkom in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië.

Verder laat hij de eerstvolgende vier maanden geen vluchtelingen meer toe in de VS. Daar is één uitzondering op: in een interview met christelijke nieuwszender CBN zei Trump dat vervolgde Syrische christenen voorrang krijgen als ze een vluchtelingenstatus aanvragen in de Verenigde Staten.

Bij het Pentagon tekende hij ook een decreet om het leger te versterken en hij beëdigde de nieuwe minister van Defensie: James Mattis.