Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem ingetrokken. © AFP

Trump trekt financiële hulp aan Palestijnse ziekenhuizen in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem ingetrokken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard. De beslissing volgt op de aankondiging van de VS vorige week dat ze hun financiële steun aan de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) stopzetten.

,,De president heeft bevolen om de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit en aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te herzien en te bepalen welke fondsen in overeenstemming zijn met de Amerikaanse nationale belangen", zei een woordvoerder van het ministerie. ,,Als gevolg van die herziening zal een bedrag van 25 miljoen dollar, dat aanvankelijk bestemd was voor het ziekenhuisnetwerk in Oost-Jeruzalem, anders worden aangewend. Het geld zal naar projecten gaan met een hogere prioriteit."

'Politieke chantage'

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft de beslissing veroordeeld. Ze spreekt van 'politieke chantage' en zegt dat de maatregel indruist tegen 'het menselijk fatsoen en de moraliteit'. ,,Door de vitale fondsen voor de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem te schrappen, dreigt instabiliteit en worden duizenden Palestijnse patiënten gedupeerd", zo luidt het.

Vorige week kondigden de VS al aan dat ze hun steun aan de UNRWA volledig zullen schrappen. De VN-organisatie, waarvan de Amerikanen de grootste geldschieters waren, ondersteunt in de Gazastrook zo'n 5 miljoen mensen met voedselhulp, bestuurt 275 scholen en 22 gezondheidscentra.