Trump trekt nieuwe zorgwet in na nederlaag

VideoEen staaltje Trumpiaans onderhandelen kan niet voorkomen dat de Amerikaanse president en zijn partij een genante nederlaag lijden. De Republikeinen trekken bij gebrek aan steun hun zorgwet in.

Volledig scherm
Een vrouw protesteert tegen de invoering van Trumpcare, een vervanger voor Obamacare. © AFP

Ook na dagen marchanderen in de achterkamertjes van Washington stonden niet genoeg Republikeinen achter het zorgplan van hun eigen partij. Het leek onverbiddelijk weggestemd te worden. Trump en partijleider Paul Ryan besloten het niet in stemming te brengen. De president had eerder nog een stemming geëist, maar durfde het niet aan. ,,We zullen in de nabije toekomst met Obamacare leven'', moest Ryan toegeven. ,,Dit is een tegenslag, dat is duidelijk.”

Trump belde zelf met journalisten van de New York Times en de Washington Post en gaf de Democraten de schuld. Maar het waren vooral Trumps eigen partijgenoten die hem de nederlaag bezorgden. Hij greep nog naar grof geschut om hen in het gareel te krijgen.

Toen gistervond bleek dat de stemming uitgesteld moest worden omdat te veel Republikeinen twijfelden, kwam Trump met een laatste waarschuwing. Het was nu of nooit, liet hij weten. Als ze voor het weekend niet akkoord gingen met het voorstel, zou hij het door hen zo verafschuwde, haperende zorgsysteem van Obama intact laten.

Gok

Een gok, want zo dreigde de president zijn eigen belofte om Obamacare in te trekken niet waar te kunnen maken. Wat een Republikeins feestje had moeten worden werd een pijnlijke tegenslag. De Republikeinen hebben alle macht, nu ze het presidentschap en de meerderheid in de beide kamers van het Congres in handen hebben. Maar ze slagen er niet in beleid dat ze al 7 jaar beloven in te voeren. 

Het is ook een persoonlijke nederlaag voor Trump, die de verkiezingen won met het imago van onoverwinnelijke meesteronderhandelaar. Met een nieuw zorgstelsel dacht hij snel een campagnebelofte te kunnen verzilveren, en budget vrij te maken voor belastingverlagingen. Er was geen plan B, zei zijn woordvoerder nog, want de wet zou vast en zeker aangenomen worden.

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
President Donald Trump © Photo News

Polis kwijt

‘Trumpcare’ bespaart de overheid geld, maar zorgt volgens het Amerikaanse equivalent van het CPB ook dat 24 miljoen mensen hun polis kwijtraken. Gematigde Republikeinen zijn bang dat de wet teveel mensen aan hun lot overlaat. Aan de andere kant wekt het voorstel weerstand van een harde kern conservatieve Republikeinen die vinden dat nog te veel overheidsbemoeienis in het systeem zit.

Hun tegenstemmen zijn een opluchting voor veel kiezers. Zij zaten helemaal niet op Trumpcare te wachten. Uit een peiling van de Quinnipiac Universiteit blijkt dat maar 17 procent achter het plan staat. Een meerderheid van 56 procent is ronduit tegen.