Volledig scherm
EPA-directeur Scott Pruitt wordt beschuldigd van corruptie. © REUTERS

Trump: Van corruptie beschuldigde vertrouweling mag blijven zitten

President Trump heeft opnieuw zijn steun uitgesproken in zijn vertrouweling Scott Pruitt. De directeur van het milieuagentschap EPA ligt zwaar onder vuur in een corruptiezaak rondom een onder de marktprijs verhuurde woning. Tegenstanders roepen massaal om zijn aftreden.

Trump blijft niettemin vierkant achter Pruitt staan, zo vertelde hij vanmiddag aan reporters in het Witte Huis. De president heeft Scott zelfs gebeld om hem dit persoonlijk te vertellen. ,,Ik heb hem gezegd dat hij moet blijven vechten. We blijven hem steunen. Ik hoop dat het allemaal goed voor hem afloopt.’’

De woorden van Trump kwamen na dagen van speculatie over het op handen zijnde vertrek van Pruitt. ABC onthulde dit weekend dat Pruitt zes maanden een appartement in Washington ver onder de marktprijs heeft gehuurd. De woning was eigendom van de vrouw van een toplobbyist namens de energie-industrie. Die regelde recent voor een bedrijf de toestemming van EPA om extra oliepijpleidingen te mogen aanleggen.

Aan de echtgenote van deze Steven Hart betaalde Pruitt het afgelopen half jaar 50 dollar per nacht voor haar appartement. Dat komt neer op een maandhuur van 1500 dollar. Volgens ABC zou een bedrag van tussen de 5000 en 6000 dollar realistisch zijn geweest voor het huis op een toplocatie in de regeringshoofdstad van de VS.

Privévliegtuig

Op ongeveer hetzelfde moment kwam naar buiten dat EPA, dat milieubescherming als zijn belangrijkste doelstelling heeft, van plan was voor Pruitt een privévliegtuig te huren om hem naar afspraken te vliegen. osten: 100.000 dollar per maand,

,,Ik zou niet weten hoe je een zaak als deze overleeft'', zei Chris Christie, de voormalig Republikeinse gouverneur van New Jersey tegen op ABC. ,,En als Pruitt moet opstappen is dat in de eerste plaats omdat hij er nooit had moeten zitten.’’

Pruitt liet via een woordvoerder weten dat hij het bewuste appartement niet zelf bewoonde. Hij zou slechts de rekening voor zijn dochter hebben betaald. Hij wil niet aftreden. Lobbyist Steven Hart stelt ondertussen dat hij sinds Trump aan de macht is gekomen niet voor lobbywerk met EPA te maken heeft gehad.

Quote

Ik zou niet weten hoe je een zaak als deze overleeft.

Chris Christie, voormalig Republikeins gouverneur

Pruitt heeft in zijn tijd als hoogste baas bij EPA op verzoek van Trump vooral veel strenge milieuregels ongedaan gemaakt. Volgens de president heeft hij ‘a terrific job’ gedaan.

Toch kan Pruitt niet gerust zijn. Trump ontsloeg eind maart veiligheidsadviseur H.R. McMaster, een week nadat hij via de persdienst van het Witte Huis had laten weten dat hij ‘het volste vertrouwen’ in hem had.  

Volledig scherm
Demonstranten verzamelden zich vandaag bij het EPA-kantoor in Washington om te demonstreren tegen het beleid van het agentschap dat het milieu te weinig zou beschermen. © REUTERS