Trump verbaast met bijzondere handdruk en niet passend kostuum

VIDEOHet bezoek van de Amerikaanse president Trump aan Groot-Brittannië ligt al onder een vergrootglas, toch krijgt The Donald het weer voor elkaar de aandacht te trekken. Ook de ontmoeting met koningin Elizabeth verliep op zijn Trumpiaans. Koren op de molen van de tegenstanders van zijn staatsbezoek.

Duffy on Twitter

God bless the Brits. @born_eco

Nog voor zijn aankomst zag het Amerikaanse opperhoofd kans de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, voor ‘domme loser’ uit te maken. Even daarvoor noemde hij publiekslieveling Megan Markle nog ‘nasty’ in een interview met The Sun. ‘Dat heb ik nooit gezegd’, klonk het, maar het tabloid weerlegde dat ‘leugentje om bestwil’ door de opnamen van het gesprek vrij te geven. Kijkend uit de Airforce One werd Trump getrakteerd op een enorme in het gras gemaaide piemel met daarbij de tekst dat klimaatverandering, anders dan Trump denkt, wel echt een probleem is.

Bij zijn vorige bezoek aan het Verenigd Koninkrijk liep Trump de Britse Queen, geheel in strijd met het protocol, letterlijk voor de adellijke voeten. ‘America First’, leek hij te willen zeggen. Dit keer hield hij zich beter aan de royaltyregels, maar zorgde alsnog voor opgetrokken wenkbrauwen met een geheel eigen handdruk voor de monarch op leeftijd. Was dit een variant van zijn overbekende ‘Trumpshake’, waarbij hij net niet de arm van de ander uit de kom rukt, of een ‘getto’-begroeting die hij op straat oppikte?

Niet sluitende outfit

Damian Counsell on Twitter

A single frame from Trump and Brenda's elaborate, ten-step ghetto handshake.

Kijkend naar de vreemde begroeting opperen sommige Twitteraars dat het juist de koningin zelf was die Trump, bedacht op zijn overweldigende handdruk, verraste met deze uiterst originele versie. Maar het bleef niet bij het welkom op de trappen van Buckingham Palace. Als eregast van hare majesteit trad Trump in een wel heel nerveus sluitend, of liever gezegd niet sluitend, rokkkostuum aan voor de groepsfoto. Op zijn geliefde Twitter moet de president het ook hiervoor ontgelden. Te meer omdat zijn voorganger Barack Obama wel in passend livrei in Londen kwam opdraven.

Gelukkig voor de president was het niet allemaal kommer en kwel. Naar goed gebruik had hij een cadeautje voor de vorstin meegenomen. Elizabeth kreeg een broche van zilver en zijde in de vorm van een klaproos, gemaakt door het wereldberoemde Amerikaanse juweliersbedrijf Tiffany & Co. Het sieraad zat verpakt in een houten juwelenkistje, dat op zijn beurt weer was ingepakt in een rode leren doos. Voor de koninklijk gemaal, prins Philip, brachten Donald en Melania een met zijn naam geborduurde Air Force One-jas mee en een gesigneerde autobiografie van de Amerikaanse generaal James Doolittle.


Eigen cadeau niet herkend

Andrew Weinstein on Twitter

Spot the difference.

Volledig scherm
Premier May en haar man Philip gingen voor de deur van Downing Street 10 op de foto met de president en diens vrouw Melania. © REUTERS

Volgens geruchten was Trump aanvankelijk van plan een renpaard mee te nemen voor Elizabeth, maar dat presentje werd al snel bestempeld als ‘ongepast’ en ‘te groot’. Tijdens zijn vorige bezoek nam de president wel een knol mee: hij gaf de koningin een tinnen beeldje van een paard. Het Britse hof haalde het kleinood speciaal voor dit staatsbezoek van stal, maar toen Trump er gisteren langsliep, viel het hem niet op. Elizabeth vroeg Donald of hij het beeldje herkende, maar helaas. Melania redde haar man door direct te zeggen: ,,Ik denk dat wij dit aan de koningin hebben gegeven”. 

Vandaag stond een bezoek aan Downing Street 10 op het programma, waar Trump de vertrekkende Britse premier Theresa May en haar echtgenoot Philip ontmoette. Voor de deur van de Britse ambtswoning werd druk geprotesteerd tegen de aanwezigheid van de president op het Britse eiland. Terwijl de Mays de Trumps hartelijk verwelkomden en gevieren op de foto gingen, liepen op Trafalgar Square duizenden Londenaren te hoop en zwaaiden met protestborden, vlaggen en mini-versies van de ‘Trump Baby Blimp’. De grote versie van opblaas-Trump hangt binnenkort mogelijk in het Londens Museum.

Volledig scherm
Duizenden Britten betoogden ook vandaag tegen de aanwezigheid van Trump in Groot-Brittannië. © AP
Volledig scherm
Op de foto voor het staatsdiner lijkt de tuxedo van de president hem niet op het lijf geschreven. © AP

Sarah Dempster on Twitter

https://t.co/VHGNfW3nXM

Volledig scherm
Dit keer hield Trump het protocol wel in ere en liep de koningin niet voor de voeten. © AP
Volledig scherm
Schudde president Trump de koningin op geheel eigen wijze de hand, of was de Queen de Trumpshake te snel af? © AFP
Volledig scherm
De Trump Baby Blimp, een opblaasbare versie van Trump als krijsende baby, hangt binnenkort in het museum. © AFP