Volledig scherm
Donald Trump © afp

Trump ‘vergeet’ een paar landen

Heeft de Amerikaanse president niet misschien een paar landen vergeten? Steeds meer vragen rijzen over de keuzes van de Amerikaanse president Donald Trump bij diens omstreden inreisverbod voor reizigers uit bepaalde moslimlanden. 

Het grondgebied van de Verenigde Staten werd door Trump met onmiddellijke ingang tijdelijk gesloten voor reizigers uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Opmerkelijk, volgens commentatoren in de Amerikaanse media, want bij de aanslagen op Amerikaans grondgebied van de laatste twintig jaar was niet één terrorist betrokken uit de aangewezen landen. 

Die kwamen namelijk uit Saoedi-Arabië en Egypte (aanslagen 11 september, 2001), Kirgizië (aanslag Boston, 2013), Afghanistan (aanslag Orlando, 2016), Pakistan (aanslag San Bernadino, 2015), Egypte (aanslag Los Angeles, 2002). Bij al deze aanslagen kwamen ruim 3000 mensen om het leven op Amerikaans grondgebied.

Quote

Ik denk niet dat onze grondwet de president toestaat om te discrimine­ren tussen gelijkwaar­di­ge mensen.

Norman Eisen

Opmerkelijk
Opmerkelijk is in dat verband dat het concern van Donald Trump en diens familie toevallig geen zakenbelangen heeft in de landen waarvan burgers nu wel een inreisverbod hebben gekregen maar dat zo’n verbod dus niet geldt voor Saoedi-Arabië, Egypte en Koeweit waar door de Trumps wél zaken worden gedaan en waar ook de meeste terroristen die Amerika pijn deden vandaan kwamen. 

Volgens Norman Eisen, voormalig adviseur van president Obama riekt Trumps keuze naar belangenverstrengeling van enerzijds de president en anderzijds de baas van de multinationale onderneming Trump. Dochter Ivanka Trump verklaarde twee jaar geleden nog haar ambities voor de Saudische markt en die van de emiraten.

Grondwet
Eisen zei tegenover de Amerikaanse nieuwszender NPR: ,,Ik denk niet dat onze grondwet de president toestaat om het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere overheidsdiensten op te dragen te discrimineren tussen gelijkwaardige mensen. Een president mag geen mensen bevoordelen uit landen die hem ‘giften’ geven boven andere landen die dat niet doen.''

Volgens veel andere juridische experts zit er ‘geen enkele logica’ in de keuzes van Trump. Eisen voorspelt veel rechtszaken.