Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

Trump verhoogt importheffingen op Chinese goederen

Amerika verhoogt vrijdag de importheffingen op sommige producten uit China naar 25 procent. Ook worden er meer artikelen aan de lijst toegevoegd. Dat meldde de Amerikaanse president Donald Trump vandaag.

Tien maanden geleden legde de VS importheffingen op aan 250 miljard dollar aan Chinese goederen. Het gaat om een heffing van 10 procent op goederen ter waarde van 200 miljard en een heffing van 25 procent op 50 miljard aan goederen. ,,Die 10 procent zal vrijdag omhoog gaan naar 25 procent”, tweette Trump.

Het Amerikaanse staatshoofd dreigt er daarnaast mee om nog meer goederen te onderwerpen aan de importheffingen. ,,325 Miljard dollar aan bijkomende goederen uit China blijven onbelast, maar zullen binnenkort wel belast worden met 25 procent”, luidt het.

Volgens Trump hebben de importheffingen slechts een kleine impact op de kostprijs van Chinese producten in de VS. De extra kosten worden ‘grotendeels gedragen door China’, zegt hij. ,,Deze betalingen zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor onze fantastische economische resultaten.”

Een door Trump eerder aangekondigde verhoging van de tarieven, die in maart zou ingaan, werd opgeschort op basis van onderhandelingen tussen beide landen in februari. De aankondiging van Trump is dan ook onverwacht. 

Akkoord

De voorbije weken zag het ernaar uit dat de VS en China zo goed als tot een akkoord waren gekomen. Verscheidene Amerikaanse media meldden woensdag dat de laatste hand werd gelegd aan een deal om de importheffingen terug te draaien. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin sprak deze week nog van ‘productieve’ gesprekken.

,,Een handelsovereenkomst met China gaat er komen, maar het gaat te langzaam omdat ze willen blijven onderhandelen. Niet dus”, twitterde Trump, die twee dagen eerder nog meldde dat de gesprekken met China voortvarend verliepen. De handelsbesprekingen tussen beide landen worden deze week hervat.