Volledig scherm
© AFP

Trump veroordeelt extreemrechts nu wel na aanslag Charlottesville

Twee dagen na het dodelijke incident bij een betoging tegen extreemrechts in Charlottesville heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich openlijk uitgesproken tegen specifiek de Ku Klux Klan, neonazi’s en blanke racisten. Hij noemt de extreemrechtse groeperingen ‘criminelen’ en omschrijft racisme als ‘kwaadaardig’.

Volledig scherm
Een steunbetuiging aan het adres van Heather Heyer, de 32-jarige vrouw die omkwam bij de aanslag in Charlottesville © Getty Images

Trump kreeg veel kritiek omdat hij vlak na de aanslag de groeperingen niet bij naam noemde. Als reactie daarop liet het Witte Huis gisteren weten dat Trump 'alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat' veroordeelt en dat hij daarmee ook doelt op 'blanke racisten, de Ku Klux Klan, neonazi's en alle extremistische groeperingen'.

De president gaf vandaag een persconferentie en besloot die boodschap nog eens te herhalen. ,,In de sterkste bewoordingen veroordelen wij dit vertoon van haat, kwezelarij en geweld. Het hoort niet thuis in Amerika", aldus Trump. ,,Iedereen die zich in dit weekend vol racistisch geweld crimineel heeft gedragen, wordt volledig aansprakelijk gesteld."

Trump bevestigde dat justitie een onderzoek opent naar de ‘dodelijke aanslag met een auto waarbij een onschuldige Amerikaan om het leven kwam’. De 20-jarige James Alex Fields zit vast op verdenking van doodslag.

Mars

Charlottesville was zaterdag het toneel van geweld rond een mars van extreemrechts. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar op de vuist en tevens reed een 20-jarige bestuurder met zijn auto in op tegenbetogers van extreemrechts. Daarbij kwam een vrouw van 32 om het leven en raakten tientallen mensen gewond. ,,Haar dood vult ons met verdriet", sprak Trump. Over haar en de twee agenten die op dezelfde dag bij een helikoptercrash nabij Charlottesville om het leven kwamen, sprak hij vol lof.  ,,Zij belichaamden de goedheid en het fatsoen van onze natie."

Dat Trump zich niet meteen na het dodelijke incident uitsprak tegen extreemrechts, kwam hem op veel kritiek te staan. Zowel politieke voor- als tegenstanders van Trump, maar ook Charlottesvilles burgemeester uitten hun ongenoegen over de wat lauwe reactie. Zo zei de Republikeinse senator Cory Gardner dat het kwaad bij de naam moet worden genoemd. ,,Dit was binnenlands terrorisme", aldus Gardner. Trump onderbrak vandaag zijn vakantie op een golfresort om de gebeurtenissen met enkele leden van zijn kabinet te bespreken.

Extreemrechts kondigt nieuwe betoging aan

Amerikaanse blanke nationalisten, neonazi's en andere rechts-radicale groepen hebben een nieuwe demonstratie aangekondigd op 11 september. De groepen willen onder het motto 'witte levens doen er toe' betogen bij de Texas A&M-universiteit in het zuiden van het land. Dat meldt The Battalion, het universiteitsblad van Texas A&M. De organisator van de betoging, Preston Wiginton, zegt 'geïnspireerd te zijn door de demonstratie die afgelopen weekeinde in Charlottesville werd gehouden'. ,,Deze bijeenkomst is er om te protesteren tegen de linkse anti-blanke agenda, dat uitgaat van blanke schuld en daardoor leidt tot een witte genocide. Blanke levens en blanke identiteit zijn belangrijk. Dit wordt geen anti-zwarte of anti-bruine demonstratie, maar een anti-linkse demonstratie'', aldus Wiginton. Een woordvoerster van de universiteit keurde het voornemen voor de demonstratie af. ,,Dit soort bijeenkomsten zijn geen afspiegeling van de waarden die wij als school hanteren.'' Studenten hebben al gezegd een tegendemonstratie te zullen organiseren.