Volledig scherm
© REUTERS

Trump voegt daad bij het woord: sancties tegen Turkije

De Verenigde Staten leggen twee Turkse ministers sancties op vanwege de gevangenschap van een Amerikaanse predikant in Turkije. Het gaat om de ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken), melden de Amerikaanse autoriteiten.

De bewindslieden speelden volgens de VS belangrijke rollen binnen de organisatie die verantwoordelijk is voor de arrestatie en detentie van Andrew Brunson. ,,President Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten verwachten dat Turkije hem onmiddellijk laat gaan'', zegt minister Steven Mnuchin (Financiën).

Vorige week dreigde Trump via Twitter al met sancties als Turkije Brunson niet onmiddelijk zou laten gaan. ,,Als Turkije niet direct actie onderneemt om deze onschuldige man van het geloof vrij te laten en naar huis in Amerika te sturen, dan zullen de VS belangrijke sancties nemen tegen Turkije totdat Andrew Brunson vrij is'', aldus een uitgebreidere verklaring van vicepresident Mike Pence.

Terreurorganisaties

Andrew Brunson.
Volledig scherm
Andrew Brunson. © AP

De sancties hebben onder meer tot gevolg dat Amerikaanse burgers onder de meeste omstandigheden geen zaken meer mogen doen met de ministers, meldt het ministerie van Financiën. De Turkse autoriteiten arresteerden Brunson in 2016. Hij wordt onder meer beschuldigd van steun aan terreurorganisaties.

Erdogan stelde Trump op zijn beurt internationale arbitrage in het vooruitzicht als het daadwerkelijk tot sancties zou komen. ,,De Verenigde Staten verliezen een sterke en oprechte partner als ze deze houding niet veranderen'', aldus Erdogan.

Op verzoek van Amerika had Israël eerder nog een Turkse militante vrijgelaten, in de hoop dat Turkije in ruil daarvoor de dominee zou laten lopen.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”