Trump voert sancties in tegen Turkije na invasie Syrië: ‘Ik vernietig hun economie als dit doorgaat’
De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagavond sancties tegen Turkije aangekondigd na de Turkse invasie in Syrië.
In een verklaring zei Trump dat de tarieven op staalimporten uit Turkije opnieuw worden verhoogd tot 50 procent vanwege de ‘destabiliserende acties van Turkije in Noordoost-Syrië’.
Verder zal Trump bevelen uitvaardigen waarin sancties tegen huidige en voormalige Turkse functionarissen worden goedgekeurd en onderhandelingen met Turkije over een handelsovereenkomst ter waarde van 100 miljard dollar worden stopgezet.
In de verklaring belooft hij de Turkse economie snel te vernietigen als het land ‘dit gevaarlijke en destructieve pad’ blijft volgen. Trump zegt ook dat Amerikaanse troepen die uit Syrië worden weggehaald, in dat geval opnieuw zullen worden ingezet en in de regio blijven om de situatie te volgen.
Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft Erdogan beloofd om de stad Kobani in het noordoosten van Syrië niet aan te vallen. Dat zou Erdogan in een telefonisch onderhoud met Donald Trump hebben gezegd. Trump zou bovendien hebben geëist dat Turkije zich terugtrekt uit Syrië.
De Verenigde Staten legden Turkije vorig jaar al een staaltarief van 50 procent op vanwege een conflict over een Amerikaanse pastoor, Andrew Brunson. Die werd in Turkije vastgehouden en beschuldigd van spionage. Het tarief werd later weer verlaagd tot 25 procent.
Ontsnappen
Turkije is vorige week woensdag begonnen met het al lang geplande militaire offensief in het noorden van Syrië. Het is gericht tegen Koerdische milities die de controle hebben over een groot gebied in het Syrische grensgebied. In dat gebied zitten ook strijders van terreurbeweging Islamitische Staat in kampen gevangen.
Minister Stef Blok heeft vanavond een Kamerbrief gestuurd waarin staat dat hij met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft gebeld en dat hij ‘bijzondere aandacht heeft gevraagd voor de noodzaak tot het bewaken van de kampen met IS-strijders alsmede het direct adresseren van de humanitaire noden in het door Turkije binnengevallen gebied’.
Eerder vandaag besloten alle 28 lidstaten van de Europese Unie voorlopig geen wapens meer te leveren aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Ook veroordeelt de EU de Turkse ‘unilaterale militaire actie’ in het noorden van Syrië.
Eengezindheid
In Washington is er eensgezindheid over economische sancties tegen Turkije. Een van de initiatiefnemers, de Republikeinse senator Lindsey Graham, heeft naar eigen zeggen met de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, gesproken en gezegd dat zij ook sancties wil.
Veel parlementariërs, zowel Democraten als Republikeinen, vinden dat Trump er beter aan had gedaan de Turkse aanvallen te belemmeren door zijn militairen niet uit de regio te halen. Maar Trump heeft dat gedaan, omdat de VS volgens hem geen enkel belang meer hebben bij de inzet van militairen daar. ,,Er komen grote sancties,... je denkt toch niet dat wij oorlog gaan voeren tegen NAVO-bondgenoot Turkije?”, twitterde Trump. Volgens zegslieden van het Pentagon zou Turkije hoe dan ook de inval hebben uitgevoerd.
Graham is een aanhanger van Trump, maar keerde zich fel tegen diens besluit de Koerden in de steek te laten. De Syrisch-Koerdische milities hebben met Amerikaanse steun grote delen van het noordoosten van Syrië bevrijd van Islamitische Staat.
Nederlandse politiek
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu gebeld om duidelijk te maken dat het kabinet de inval in het noordoosten van Syrië veroordeelt en dat Turkije de operatie moet stoppen.
In het gesprek heeft Blok verder ‘bijzondere aandacht gevraagd voor de noodzaak tot het bewaken van kampen met IS-strijders’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Ook heeft hij Çavuşoğlu gevraagd de humanitaire nood in het gebied aan te pakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koerden opgelucht over komst Syrische leger
Verslaggever Harald Doornbos is in Noord-Syrië, waar de angst regeert sinds Turkije het gebied is binnengevallen. -
PREMIUM
Delftse Syriëgangster: ‘Onze kinderen moeten hier nu weg’
Hafida is één van de Nederlandse Syriëgangers in de detentiekampen in Noord-Syrië. Honderden gevangenen zijn er al ontsnapt, duizenden zitten er nog, onder wie zij. ‘Ik wil geen slachtoffer spelen. Maar we zijn wel bang.’ -
VIDEO
Chaos in Syrië compleet: de laatste ontwikkelingen op een rij
Een week na de Turkse invasie in Noord-Syrië, was het ook gisteren weer een zeer tumultueuze dag. Nu bekend is dat de troepen van de Syrische dictator Bashar el-Assad de Koerden bijstaan in hun strijd tegen het Turkse leger, is de oorlog een nieuw en zeer onvoorspelbaar hoofdstuk ingegaan. -
Amnesty: FIFA moet arbeidsmigranten financieel compenseren
Amnesty International roept de FIFA op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende mondiale eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren zich herhalen. -
Video
EU schort wapenleveranties aan Turkije op en veroordeelt militaire operatie in Syrië
Alle 28 lidstaten van de Europese Unie leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Ook veroordeelt de EU de Turkse ‘unilaterale militaire actie’ in het noorden van Syrië.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.