Volledig scherm
Amerika's First Lady Melania Trump, president Donald Trump en de Britse premier Theresa May en haar echtgenoot Philip tijdens de welkomstceremonie op Blenheim Palace. © EPA

Trump waarschuwt May: Zo geen handelsakkoord met Britten

Kort voordat de Amerikaanse president Donald Trump en de Britse premier Theresa May elkaar vrijdagmiddag officieel spreken over een vrijhandelsverdrag tussen de Britten en de VS, staat hun ontmoeting al onder zware druk. In een groot interview met de krant The Sun zegt Trump dat de Brexit-plannen van May een handelsakkoord met de VS in de weg staan.

Trump zegt in het interview, dat in de nacht voor de ontmoeting tussen de twee verscheen, dat May zijn advies om rigoureus te breken met de Europese Unie in de wind heeft geslagen en dat haar plannen voor na de Brexit te soft zijn. 

Hij waarschuwt May dat als ze wil proberen toch nauwe relaties met de EU te houden, een lucratieve handelsdeal met de VS vrijwel onmogelijk is. ,,Als de Britten dat doorzetten, zouden we geen zaken doen met Groot-Brittannië, maar met de EU. Dat zou de deal met de Britten waarschijnlijk om zeep helpen. We hebben al genoeg problemen met de EU. We pakken de EU aan", aldus Trump in de krant.

Ook zegt hij dat hij hoopt dat de deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson terugkeert in de regering. Hij noemt Johnson 'een geweldige vertegenwoordiger van het VK' en zegt dat hij een goede premier zou zijn.

Trump uit verder kritiek op het Europese migratiebeleid. ,,Toestaan dat miljoenen en miljoenen mensen naar Europa komen is heel, heel verdrietig", zegt hij. ,,Jullie verliezen jullie cultuur."

Vriendschap

Een paar uur voordat het interview verscheen, had May tijdens een chique black-tie diner op Blenheim Palace, het geboortepaleis van Winston Churchill nabij Oxford ten noordwesten van Londen, nog de vriendschap tussen de oude bondgenoten Groot-Brittannië en de VS geprezen en Trump de hand gereikt.

,,Mister President", sprak May ten overstaan van tientallen genodigden uit politiek en zakenleven tot Trump, ,,Sir Winston Churchill zei ooit: 'de VS aan onze kant hebben, was mijn grootste genoegen'. De geest van vriendschap en samenwerking tussen onze landen, onze leiders en onze volkeren, die zo speciale relatie, kent een lange en trotse geschiedenis. Laten we nu, omwille van onze beide volken, samenwerken om een betere toekomst te bouwen."

Nonsens

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, haalde fel uit naar Trump naar aanleiding van het interview. Khan noemde Trumps stelling dat de stijging van geweldsmisdrijven door immigratie komt, aperte nonsens. ,,Het idee dat je dat kan toeschrijven aan immigratie uit Afrika is volstrekte onzin'' en we moeten dit duidelijk tegen hem zeggen, aldus Khan.

Parlementsleden hebben opgeroepen de Amerikaanse gast duidelijk te maken dat hij te ver gaat, bijvoorbeeld door zijn afspraak met koningin Elizabeth II (vanmiddag) af te zeggen, aldus The Guardian.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”