Volledig scherm
President Donald Trump. © Getty Images

Trump waarschuwt Republikeinen over stem tegen vervanger Obamacare

De Amerikaanse president Donald Trump had vandaag een ontmoeting achter gesloten deuren met leden van het Huis van Afgevaardigden. Daarin hoopte hij politici van zijn eigen Republikeinse Partij zo ver te krijgen om voor de vervanger van zorgverzekeringswet 'Obamacare' te gaan stemmen. De kern van zijn boodschap was dat Republikeinen die tegen stemmen ,,politieke problemen'' zullen krijgen.

Daarmee bedoelde hij volgens diverse afgevaardigden dat ze met een tegenstem hun zetel op het spel zetten bij tussentijdse verkiezingen eind 2018. ,,We hebben een belofte gedaan. Als we ons daar niet aan houden, zal het heel moeilijk zijn om met de consequenties om te gaan'', verwoordde voorzitter van het Huis Paul Ryan het later. Zelf heeft Trump niets bekendgemaakt over de bijeenkomst.

Verkiezingsbelofte

Het ontmantelen van de zorgverzekeringswet van zijn voorganger, die miljoenen Amerikanen aan een verzekering hielp, is een van Trumps verkiezingsbeloften. Maar volgens een inventarisatie van CNBC zijn momenteel 26 Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden tegen. Samen met de Democraten vormen zij een meerderheid.