Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © AP

Trump waarschuwt Syrië, Iran en Rusland: Val Idlib niet roekeloos aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Syrische president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten Iran en Rusland gewaarschuwd  om de opstandige Syrische provincie Idlib niet 'roekeloos aan te vallen' en mogelijk honderdduizenden slachtoffers te maken.

,,President Bashar al-Assad van Syrië moet de provincie Idlib niet roekeloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een grote humanitaire fout maken als ze deelnemen aan deze potentiële humanitaire tragedie. Honderdduizenden mensen zouden erbij kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!", twitterde Trump maandagavond laat.

Nikki Haley, de Amerikaanse VN-ambassadeur, retweette kort daarna Trumps bericht, met de toevoeging dat 'in Idlib alle ogen gericht zijn op Assad, Rusland en Iran'. Ze plaatste er de hashtag #NoChemicalWeapons bij.

Aanval

Assad lijkt een aanval voor te bereiden op de provincie in het noordwesten van Syrië, het laatste grote bolwerk van tegenstanders van de Syrische president waaronder ook jihadistische strijdgroepen. Zij hebben zich hier teruggetrokken, vaak te midden van de burgerbevolking. 

De Verenigde Naties vrezen een ‘humanitaire ramp’ als de herovering het scenario volgt van de belegering van rebellenbastions als Aleppo, de buitenwijken van Damascus en de zuidelijke provincies. Daarbij werden bombardementen op woonwijken niet geschuwd en werd ook gifgas ingezet. In de provincie wonen zo'n drie miljoen mensen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de VS elke aanval op Idlib zullen beschouwen als een escalatie van de oorlog in Syrië. Ook kondigde het ministerie aan dat Washington zou antwoorden op een chemische aanval op de provincie.

Relatie Trump-Moskou

Hoewel Trump sinds zijn aantreden als president in januari 2017 heeft geprobeerd om de relatie met Moskou te verbeteren, is hij er niet in geslaagd om de militaire en diplomatieke steun van de Russen voor het regime van Assad te verminderen.

Voorafgaand aan gesprekken met Syrië en Rusland over de confrontatie met het laatste opstandige bolwerk, riep Iran op Idlib 'te zuiveren' van militante rebellen.

Ontmoeting

Volgens het Iraanse persbureau Fars is de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in de Syrische hoofdstad Damascus geweest om een ontmoeting tussen de leiders van Iran, Rusland en Turkije over Idlib voor te bereiden. Die zou vrijdag in Teheran (Iran) moeten plaatsvinden. Turkije heeft de anti-Assad rebellen lang gesteund, maar de laatste jaren heeft het land met Rusland en Iran samengewerkt aan gesprekken over Syrië. In de regio Idlib zijn ook Turkse troepen gestationeerd als observatiemissie.