Volledig scherm
President Donald Trump © AP

Trump wijst voorstel partijgenoot voor tijdelijke opheffing shutdown af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een voorstel van een partijgenoot afgewezen om overheidsinstellingen die door de zogeheten shutdown gesloten zijn, tijdelijk te heropenen. De shutdown is het gevolg van onenigheid tussen president Trump en de Democraten over de begroting.

De Republikeinse senator Lindsey Graham zei zondag dat hij er bij Trump op had aangedrongen akkoord te gaan met een heropening van de overheid voor drie weken. Dat zou hervatting van de onderhandelingen over de financiële impasse mogelijk maken.

Noodtoestand

Als de gesprekken in die periode mislukken, voegde Graham toe, dan kan Trump doorgaan en een nationale noodtoestand uitroepen om het Congres te omzeilen en toch geld te krijgen voor een muur aan de grens tussen de VS en Mexico, het probleem dat de shutdown op 22 december veroorzaakte.

Trump heeft de optie om de nationale noodtoestand uit te roepen opengehouden als hij geen deal kan krijgen met het Congres. Maar hij zei maandag dat hij er niet naar op zoek was.

Wel houdt Trump vast aan zijn eis van 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, die hij tijdens zijn campagne beloofde. Op Twitter geeft de president de Democraten de schuld van de shutdown.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
    video

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.