Volledig scherm
President Donald Trump © AP

Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa

De Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg hebben gedaan in de strijd tegen IS, en wil de berechting overlaten aan andere landen. Dat schrijft hij in twee tweets.

Trump waarschuwt bovendien dat hij de strijders zal vrijlaten, als Europa hiermee niet akkoord gaat. ,,Wij hebben al genoeg tijd en geld in deze strijd gestoken, het is tijd dat anderen nu hun verantwoordelijkheid nemen’', zo twittert hij.

,,We vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten meer dan 800 ISIS-strijders terug te nemen die we in Syrië hebben gevangengenomen en hen voor de rechter te brengen. Het kalifaat is klaar om te vallen. We trekken ons terug na een 100 procent kalifaat overwinning!’’, aldus Trump.

Militairen vervangen

Sinds Trump heeft aangekondigd zijn militairen zo snel mogelijk te willen terugtrekken uit Syrië, wordt er openlijk naar de andere NAVO-landen gekeken om de Amerikaanse militairen te vervangen. De VS willen dat zij troepen en militaire hulpmiddelen naar Syrië sturen om het land nu te beschermen tegen terroristen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verklaard, in de marge van de veiligheidsconferentie in München. 

,,We vragen onze bondgenoten om de regio te beveiligen en te voorkomen dat Islamitische Staat of een andere extremistische organisatie opnieuw grondgebied kan veroveren”, zo deelde Pence daar mee. 

De beslissing van Trump om de VS terug te trekken uit Syrië, heeft veel kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. De vrees is dat IS binnen afzienbare tijd weer meer terrein terug zal winnen.

Laatste IS-bolwerk

De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten ,,op zeer korte termijn’' het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen, liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) gisteren weten.

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.