Volledig scherm
Donald Trump vraagt zijn jonge aanhangers om te beloven geen drugs en weinig alcohol te zullen gaan gebruiken. © AP

Trump wil drugscrisis te lijf met doodstraf voor grote dealers

De Amerikaanse president Donald Trump wil de doodstraf invoeren voor grote drugsdealers. Volgens het Witte Huis staat deze maatregel in een plan om de drugscrisis in de VS aan te pakken. Trump presenteert het plan maandag in New Hampshire, een staat die kampt met grote drugsproblemen.

De laatste jaren is het drugsgebruik in de VS flink toegenomen. Vooral opiaten, zoals heroïne en morfine, zijn een probleem. Ook slikken veel Amerikanen pijnstillers met daarin opiaten. 

In 2016 stierven meer dan 40.000 Amerikanen aan een overdosis, vijf keer zoveel als in 1999. Trump wil daarom ook dat artsen dit soort verdovende middelen minder vaak voorschrijven. In drie jaar tijd moet het aantal recepten volgens hem met een derde dalen.

Trump heeft vaker gezegd dat drugsdealers de doodstraf moeten krijgen, maar het is voor het eerst dat dit in beleid wordt vastgelegd.

Duizenden doden

Een woordvoerder van het Witte Huis zei zondagavond tegen journalisten dat het ministerie van Justitie 'de doodstraf zal toepassen tegen drugshandelaren, als dat passend is onder de huidige wet'. Volgens Trump hebben individuele dealers soms duizenden doden op hun geweten.

Het Amerikaanse Congres heeft onlangs zes miljard dollar beschikbaar gesteld om de drugscrisis te bestrijden. Trump wil dat geld onder meer gebruiken voor preventie en voorlichting via een grootschalige advertentiecampagne en om verslaafden aan werk te helpen.

  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
    Update

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.