Volledig scherm
De militaire parade in Parijs bracht Trump op een idee. © AFP

Trump wil een grootse militaire parade, inclusief rollende tanks

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven om dit jaar een militaire parade te houden in de hoofdstad. Het ministerie van Defensie moet de parade organiseren, inclusief marcherende soldaten en rollende tanks. Trump wil daarmee de kracht van het leger vieren.

Volledig scherm
Donald en Melania Trump na de inauguratie in 2017. © AFP

De Verenigde Staten houden gewoonlijk geen militaire optochten met wapentuig. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis moet de festiviteit Amerikanen de kans geven hun waardering voor het leger te uiten. Het Pentagon heeft het verzoek in behandeling genomen en zegt mogelijkheden te onderzoeken. Er is nog geen datum geprikt. Het zou miljoenen kosten om de tanks en ander materieel naar Washington te vervoeren.

Trump zou geïnspireerd zijn tijdens een bezoek aan Frankrijk waar hij een militaire parade bijwoonde, inclusief overscherende gevechtsvliegtuigen, zo meldt The Washington Post. ‘Ik wil een parade zoals in Frankrijk’, zou de Amerikaanse president gezegd hebben in een bijeenkomst met generaals en de minister van Defensie. Woordvoerder Sarah Sanders gaf dinsdag uitleg over de paradeplannen: ‘President Trump geeft geweldige steun aan de Amerikaanse militairen die elke dag hun leven in gevaar brengen om ons land te beschermen.’

Een voormalige Pentagon-woordvoerder schreef vorig jaar al dat een militaire parade een slecht idee is. ‘De Verenigde Staten hebben geen parade nodig op Pennsylvania Avenue of welke laan dan ook om onze militaire kracht te laten zien. Dat doen we elke dag al, overal ter wereld’, aldus John Kirby.