Volledig scherm
President Donald J. Trump kondigde vanmiddag aan William Barr te nomineren voor de rol van minister van justitie. © EPA

Trump wil ex-minister terug op Justitie

De Amerikaanse president Trump wil dat de voormalige justitieminister William Barr terugkeert op dat departement. Hij draagt hem daarom voor als kandidaat-minister, zei Trump vandaag.

De 68-jarige Barr was begin jaren negentig al minister van Justitie onder de afgelopen week overleden Republikeinse president George Bush. Trump heeft het heel vaak aan de stok gehad met justitieminister Jeff Sessions die in november moest opstappen.

Heksenjacht

Volledig scherm
William Barr, mogelijk de nieuwe Amerikaanse minister van Justitie. © AP

Barr heeft zich eerder kritisch uitgelaten over het speciale onderzoek van Robert Mueller naar mogelijke banden van de entourage van Trump met Russen tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Trump vindt dat onderzoek een op niets gebaseerde heksenjacht tegen hem. Het onderzoek staat formeel onder toezicht van het ministerie van Justitie.

Mueller wil vandaag met informatie komen over de stand van zaken in zijn onderzoek. Hij gaat dan volgens Amerikaanse media in op de vraag in hoeverre ex-medewerkers van Trump hem hebben geholpen of gehinderd in zijn onderzoek. Het gaat vooral om ex-campagneleider Paul Manafort, een voormalig advocaat en vertrouwensman van Trump, Michael Cohen, en ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn.

VN-ambassadeur

Trump heeft ook gezegd dat hij graag wil dat een voormalige tv-presentatrice en journaliste van ‘Fox and Friends’, Heather Nauert, de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur wordt. De 48-jarige Nauert werkt momenteel als woordvoerster op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nieuwe legergeneraal

Trump zal naar verwachting legergeneraal Mark Milley benoemen als zijn nieuwe oppergeneraal. Hij volgt dan generaal van de mariniers Joseph Dunford op als voorzitter van de Joint Chiefs of Staff.

De benoeming komt veel eerder dan gepland. Dunford, sinds 2011 opperbevelhebber, zou normaal gesproken op 1 oktober volgend jaar afzwaaien. Trump liet eerder vrijdag al doorschemeren dat hij zaterdag een nieuwe topmilitair zou aanwijzen.

Wisselingen Witte Huis

Er komen mogelijk nog meer wisselingen in het Witte Huis. Stafchef John Kelly zou binnenkort ook vertrekken, meldt CNN, dat zich baseert op bronnen binnen het Witte Huis. Kelly en Trump zouden niet meer met elkaar communiceren, zo klinkt het.