Volledig scherm
President Donald Trump in april tijdens een vergadering over grensbewaking. © AP

Trump wil illegalen vrijlaten, maar dan moeten ze wel bij de Democraten gaan wonen

President Trump wil migranten, die vastzitten in detentiecentra bij de grens, vrijlaten, maar dan moeten ze wel worden opgenomen in rebellerende, vooral Democratische steden. ,,Dat zou radicaal links toch erg blij moeten maken!”

Dat  heeft de Amerikaanse president vrijdag via twitter gezegd.  ,,We overwegen om illegale immigranten alleen maar in ‘sanctuary cities’ te plaatsen,” tweette hij. ‘Sanctuary cities’ zijn steden die zich verzetten tegen het strenge, landelijke migratiebeleid. Het gaat daarbij voornamelijk om steden in gebieden die worden geleid door Democraten. Zo is San Francisco, een van de grootste voorbeelden, de thuisbasis van democrate Nancy Pelosi, een van de grootste politieke rivalen van Trump. Zij is een groot tegenstander van de plannen van Trump om een grensmuur te bouwen.

Het plan om de illegale migranten massaal naar de ‘sanctuary cities’ te sturen, is al eerder ter sprake gekomen. Woordvoerders van het Witte Huis en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid ontkenden toen nog dat het een serieuze optie was.  ,,Het was een idee dat werd geopperd, maar snel werd afgewezen,” stelde een woordvoerder van het Witte Huis tegen CNN. President Trump lijkt het idee echter nog wel serieus te overwegen.

Twee weken geleden dreigde president Trump de grens met Mexico helemaal te sluiten, om de toestroom van illegale immigranten een halt toe te roepen. Bekijk hier de beelden: