Volledig scherm
President van de Verenigde Staten Donald Trump wordt ontvangen door Secretaris Generaal van de NATO Jens Stoltenberg voor de tweedaagse NAVO-bijeenkomst in Brussel. De NAVO heeft als doel de vrijheid en veiligheid van haar lidstaten te garanderen met politieke en militaire middelen. © ANP

‘Trump wilde meerdere keren NAVO verlaten’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorig jaar met het idee rondgelopen de NAVO de rug toe te keren. Meerdere regeringsmedewerkers zeggen tegen The New York Times dat Trump verscheidene keren in 2018 binnenskamers heeft geopperd om te stoppen met het militaire samenwerkingsverband.

Ook rond de NAVO-top van afgelopen zomer zou Trump zijn veiligheidsadviseurs hebben gezegd het nut van de NAVO niet in te zien. Huidige en voormalige regeringsmedewerkers vreesden het ergste als andere NAVO-leden niet voldoende geld aan defensie zouden spenderen.

De krant schrijft verder dat Jim Mattis, destijds minister van Defensie, en Trumps veiligheidsadviseur John Bolton moeite hadden om het buitenlandbeleid te verdedigen zonder daarbij een terugtrekking uit NAVO te vermelden.

Het Witte Huis verwijst in een reactie naar de woorden van Trump tijdens de top in Brussel. Hij noemde de alliantie toen ,,heel belangrijk’' en zei dat de VS toegewijd blijven aan de NAVO.

  1. Coronavirus bereikt Duitsland: eerste dode in Peking, ruim 4500 besmettingen
    Liveblog

    Coronavi­rus bereikt Duitsland: eerste dode in Peking, ruim 4500 besmettin­gen

    Het aantal doden in China door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is gestegen van 80 naar 106. Het aantal geïnfecteerden is toegenomen met bijna 1300 nieuwe gevallen. Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag naar buiten gebracht. Daarmee komt het aantal mensen dat wereldwijd het virus onder de leden heeft uit op ruim 4.500. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.