Volledig scherm
Donald Trump (R) en premier Theresa May (L) ontmoetten elkaar vandaag. © AFP

Trump zwakt kritiek op brexit af: 'Het is jullie beslissing, ik vind alles best'

De Amerikaanse president Donald Trump zwakt vandaag zijn kritiek op de door premier May voorgestelde 'zachte brexit' af en geeft hoog op over zijn gastvrouw. ,,We hebben echt een erg goede relatie'', benadrukte Trump, die de premier eerder in verlegenheid bracht met een fel interview over haar brexit-strategie.

Op een gezamenlijke persconferentie met May nam Trump wat gas terug en relativeerde zijn harde kritiek op Mays brexit-beleid. ,,Wat jullie ook doen: ik vind het prima. Het is jullie beslissing'', zei hij op duidelijk mildere toon. ,,De VS kijkt ernaar uit een geweldige bilaterale handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten'', beloofde Trump, die premier May prees. ,,Dit is een geweldige kans voor beide landen die we volledig zullen aangrijpen.''

De twee leiders zaten vandaag weer met elkaar om de tafel, voor een 'positief debat over de toekomstige handelsrelaties', zei de Britse minister van Financiën Philip Hammond in een reactie op Trumps uitlatingen in een vraaggesprek met
The Sun. Trump uitte in het interview zware kritiek op de plannen van Maydie het Britse koninkrijk op belangrijke punten toch onder de vleugels van de Europese Unie houdt.

Sprak hij later mooie woorden over een handelsovereenkomst, in het eerdere interview waarschuwde Trump nog dat Mays plannen voor 'een zachte brexit' vermoedelijk fataal zijn voor een apart nieuw handelsakkoord tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk. 
Hij zei in het interview ook dat Mays politieke rivaal Boris Johnson, die begin deze week aftrad als minister van Buitenlandse Zaken, 'wél heeft wat er nodig is' voor het premierschap. 

Schuld van nep-nieuwsmedia

Volledig scherm
De baby-Trump hangt boven het plein voor het parlement met toestemming van de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. © EPA

Trump, die eerder niet inging op vragen over het interview, gaf vandaag zijn stokpaardje, ‘de nep-nieuwsmedia', weer de schuld van de verkeerde interpretatie van zijn woorden. ,,Ik heb geen kritiek geuit op de premier’’, zei de president verontschuldigend. ,,Ik heb veel respect voor haar.’’

Trump drong er bij verslaggevers op aan om naar de opname van het interview te luisteren om een ‘volledig beeld’ te krijgen. May van haar kant prees de kracht van de Amerikaans-Britse inspanningen en zei over haar relatie met Trump: ,,We zijn vrienden.’’

Ballon

De komst van Trump naar het Verenigd Koninkrijk wordt niet door iedereen gewaardeerd. Duizenden mensen zijn in Londen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Amerikaan. Ze verwijten Trump racisme, seksisme en homofobie. Betogers droegen borden met opschriften als 'Dump Trump' en 'Blijf met je kleine handen af van vrouwenrechten'.

Ook lieten betogers een grote ballon op, die de president als een boze, oranje baby voorstelt. De baby-Trump hangt boven het plein voor het parlement met toestemming van de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Tegenstanders hebben meer dan 18.000 euro ingezameld om de luchtballon te laten maken.

'Gevoel dat ik niet welkom ben'

De president zei tegen The Sun zo veel mogelijk te willen wegblijven uit de stad. ,,Als ze ballonnen oplaten om me het gevoel te geven dat ik niet welkom ben, heb ik geen reden om naar Londen te gaan'', zei Trump.

Het is de bedoeling dat de baby-Trump de nachttrein naar Schotland neemt. Trump gaat daar zaterdag golfen. De Schotse politie heeft echter al duidelijk gemaakt dat de baby-Trump niet zal worden toegelaten tot het terrein van Trumps Turnberry Golf Club.

Burgemeester

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft fel uitgehaald naar de Amerikaanse president . Khan noemde Trumps stelling dat de stijging van geweldsmisdrijven door immigratie komt, aperte nonsens. ,,Het idee dat je dat kunt toeschrijven aan immigratie uit Afrika is volstrekte onzin.'' We moeten dit duidelijk tegen hem zeggen, aldus Khan.

Trump verweet Khan in The Sun onder meer dat hij heel slecht presteerde in de strijd tegen terrorisme en dat onder zijn burgmeesterschap 'misdaad naar de stad wordt geïmporteerd'. Britse parlementsleden hebben vrijdag opgeroepen de Amerikaanse gast duidelijk te maken dat hij te ver gaat, bijvoorbeeld door zijn afspraak met koningin Elizabeth (vrijdagnamiddag) af te zeggen, berichtte de krant The Guardian.

.