Volledig scherm
President Trump salueert tijdens de parade in Parijs. © AP

Trumps militaire parade kan 90 miljoen gaan kosten: 'Volgend jaar... misschien'

,,Dat willen wij ook, maar dan groter'', zei de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar na het zien van een militaire parade in Parijs. Vandaag lekten de eerste cijfers uit van wat zo'n staaltje machtsvertoon zou moeten kosten: ruim 90 miljoen dollar. De happening is daarmee niet van de baan, maar dit jaar gaat het er niet meer van komen.

Volledig scherm
De Amerikaanse president en zijn first lady kijken naar overvliegende legertoestellen. © AP

Onder de indruk van de voorbijtrekkende stoet op 14 juli, de Franse nationale feestdag, gaf Trump stafchef John Kelly in september de opdracht om de mogelijkheden voor een grote parade in Washington te bekijken. De optocht van de Amerikaanse strijdkrachten zou aanvankelijk op 4 juli, Onafhankelijksheidsdag in de VS, plaats moeten vinden. In maart meldde het Pentagon dat het 11 november werd, Veteranendag.

Trumps parade zou uit alle vijf krijgsmachtonderdelen moeten bestaan. Manschappen en materieel van het leger, de marine, de luchtmacht, het korps mariniers en de kustwacht zouden daarvoor naar Pennsylvania Avenue moeten komen. Een ingrijpende en vooral kostbare operatie. Zo duur en omvangrijk dat dit jaar niet gehaald gaat worden, zo blijkt.

Ruim 40 miljoen dollar aan beveiliging

Quote

Wie dit naar de pers heeft gelekt, heeft waarschijn­lijk iets gerookt dat in mijn staat weliswaar legaal is, maar in de meeste niet

Defensie-minister Jim Mattis

Volgens een eerste globale raming zouden de kosten voor de spierballenparade 92 miljoen dollar (omgerekend zo'n 78 miljoen euro) bedragen, meldt persbureau AP. Ruim drie keer het prijskaartje dat het Witte Huis suggereerde. Defensie zou al 50 miljoen dollar kwijt zijn om vliegtuigen, uitrusting en personeel naar Washington te krijgen. De rest van het bedrag zou grotendeels opgaan aan beveiliging. 

De parade dreigt door de kosten en de wenselijkheid nu onderwerp van debat te worden. Te meer omdat het Pentagon een grote militaire oefening met Zuid-Korea in augustus nog afgelastte. Die oefening werd door Trump zelf omschreven als 'provocerend' en het het afzeggen zou de VS 'een enorme hoeveelheid' geld besparen. Het Pentagon liet later weten dat met de training 14 miljoen dollar was gemoeid.

MurielBowser on Twitter

Yup, I'm Muriel Bowser, mayor of Washington DC, the local politician who finally got thru to the reality star in the White House with the realities ($21.6M) of parades/events/demonstrations in Trump America (sad). https://t.co/vqC3d8FLqx

,,We hebben besloten om de mogelijkheden voor 2019 af te tasten'', reageert Pentagon-woordvoerder kolonel Rob Manning op de berichten. Het Witte Huis is duidelijk niet blij met de domper op de feestvreugde. Defensie-minister Jim Mattis zegt niets te weten van de voorlopige begroting. ,,Wie dit naar de pers heeft gelekt, heeft waarschijnlijk iets gerookt dat in mijn staat weliswaar legaal is, maar in de meeste niet.''

De president geeft op zijn beurt de lokale autoriteiten de schuld van de 'absurd hoge' kosten, wat hem op een uitbrander van de burgemeester van Washington is komen te staan. ,,Ik ben eindelijk doorgedrongen tot de realityster in het Witte Huis'', twittert Muriel Bowser. Toch lijkt Trump zich erbij neer te leggen dat de parade er dit jaar niet komt. ,,Misschien doen we volgend jaar iets, als de kosten FLINK OMLAAG gaan'', laat hij via Twitter weten. 

Volledig scherm
Trump was duidelijk onder de indruk van Macron en het Franse machtsvertoon. © REUTERS
Volledig scherm
Het naar Washington brengen van legervoertuigen, vliegtuigen en personeel wordt een omvangrijke en vooral dure operatie. © AFP