Mick Mulvaney
Volledig scherm
Mick Mulvaney © AFP

Trumps stafchef moet getuigen in impeachment

Onderzoekers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben dinsdag de stafchef van president Donald Trump, Mick Mulvaney, opgeroepen te getuigen in het impeachment-onderzoek naar afzetting van de president. Reden is een verklaring waarin Mulvaney zei dat hij ‘aanzienlijke kennis uit de eerste hand’ heeft van Trumps inspanningen om Oekraïne onder druk te zetten.

Mulvaney is de hoogste functionaris van het Witte Huis die wordt opgeroepen in het impeachment-onderzoek. Het is overigens onwaarschijnlijk dat hij vrijdag zal getuigen zoals gevraagd, gezien het verzet van het Witte Huis om met het onderzoek mee te werken.

Mulvaney zou volgens de onderzoekers mogelijk rechtstreeks betrokken zijn geweest bij een poging van president Trump, diens persoonlijke advocaat, Rudolph Giuliani en anderen om bijna 400 miljoen dollar aan bijstand in te houden om druk uit te oefenen op Oekraïne. Dit om de persoonlijke politieke belangen van president Trump te dienen’’, schreven de voorzitters van de drie commissies die het onderzoek leiden.

Transcripties

Maandag hebben de commissies transcripties vrijgegeven van getuigenissen van Marie Jovanovitsj, die Trump in mei abrupt terughaalde als ambassadeur in Oekraïne, en Michael McKinley, een voormalige topadviseur van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

In hun verklaringen zeiden Jovanovitsj en McKinley dat het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gebruikt voor binnenlandse politieke doeleinden onder Trump en waarschuwden dat dit de Amerikaanse belangen zou schaden.

Het impeachment-onderzoek is gericht op een telefoongesprek van 25 juli waarin Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski vroeg een corruptieonderzoek in te stellen naar voormalig vice-president Joe Biden, een vooraanstaande democratische rivaal in de komende presidentsverkiezingen, en diens zoon Hunter. Die had in 2014 een duur betaalde baan gekregen bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Een Oekraïense aanklager die eerder onderzoek deed naar dit bedrijf werd in 2016 ontslagen.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.