Volledig scherm
Michael Cohen. © REUTERS

Trumps voormalige advocaat Cohen getuigt volgende week voor Congres VS

Michael Cohen, de voormalig advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, zal op woensdag 27 februari een openbare getuigenis afleggen tegenover een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Dat heeft Elijah Cummings, de voorzitter van het House Oversight and Reform Committee bekendgemaakt. Cohen komt getuigen ‘ondanks inspanningen door sommigen om zijn familieleden te intimideren en hem te verhinderen te verschijnen',  zei Cummings.

Cohen zou oorspronkelijk op 7 februari zijn opwachting maken in het Congres maar stelde zijn getuigenis uit na ‘voortdurende dreigementen van president Donald Trump aan het adres van zijn familie‘, zo verklaarde zijn adviseur Lanny Davis.

De in ongenade gevallen advocaat werd in december veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf onder meer wegens betaling van zwijggeld aan twee vrouwen namens Trump tijdens de presidentscampagne van 2016. Cohen bekende vorig jaar schuld in een aantal zaken en beloofde mee te werken aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.