Tsjechische leeuwenfokker overleden door toedoen van eigen dier

VideoEen 34-jarige Tsjech is gedood door zijn eigen leeuw. Michal Prášek hield het dier samen met een drachtige leeuwin in een kooi bij zijn huis in het dorp Zdechov, in het oosten van het land. De leeuwen overleefden het niet.

De leeuwenliefhebber, die op video’s te zien is terwijl hij de dieren aanhaalt, betrad ‘s ochtends het verblijf en werd direct door de 9-jarige leeuw Fufik aangevallen. Prášek werd omstreeks zeven uur in het hok in de achtertuin gevonden. Toegesnelde politieagenten moesten beide leeuwen doodschieten om bij het lichaam van de fokker te komen.

,,We kunnen bevestigen dat de fokker om het leven is gekomen en dat de twee leeuwen door agenten zijn gedood’’, verklaart een woordvoerder aan lokale media. ,,Dat werd als veiligste optie om binnen te komen gezien. Er is geen gevaar voor omwonenden geweest, want de dieren zijn nooit buiten de omheining gekomen.’’

Fietser aangevallen

De tussenkomst van een leeuwin redde Michal het vege lijf in 2012.
Volledig scherm
De tussenkomst van een leeuwin redde Michal het vege lijf in 2012. © Privéfoto

,,Een autopsie zal nu uit moeten wijzen wat de precieze doodsoorzaak is’’, luidt het. De recherche heeft het verblijf afgesloten en doet onderzoek. De leeuw die de man aanviel, was geen onbekende in Tsjechië. Vorig jaar zomer viel het dier namelijk tijdens een wandeling met zijn baas nog een fietser aan. Dat werd in de Tsjechische pers breed uitgemeten. De fietser overleefde het.

De om het leven gekomen eigenaar hield de wilde dieren zonder vergunning. Prášek , destijds woonachtig in Slowakije, werd in 2012 ook door leeuw Fufik aangevallen. ,,Het was mijn eigen schuld’’, vertelde de man toen. ,,Hij gedroeg zich normaal, maar ik maakte een fout.’’ Klaarblijkelijk rook ‘s mans jas naar zijn honden.

Al eerder gebeten

De Tsjech werd al een eens eerder gebeten, schrijft nieuwssite Idnes.cz. Dat gebeurde toen Prášek de kooi binnenstapte van de destijds 2-jarige mannetjesleeuw Fufik. ,,Hij begon toen direct te bijten.’’ Door tussenkomst van een leeuwin, die Fufik wegjoeg, bracht de leeuwentemmer het er wonderwel levend af. ,,Het lukte om mezelf los te trekken en om hulp te roepen.’’

De aanvaring met de leeuw leverde hem diepe bijtwonden aan armen en benen op. Sinds de zomer van 2016 woont Prášek in het dorp Zdechov. Hij nam uiteraard zijn leeuwen mee. Dat leidde tot grote onrust onder zijn buren. Hoewel de leeuwen illegaal werden gehouden, zagen de autoriteiten geen kans de dieren af te nemen.

Het houden van wilde dieren is in Tsjechië overigens niet ongewoon. Volgens cijfers van het ministerie van Milieu worden in het land zeker 44 leeuwen, 98 luipaarden, 49 poema's, 20 tijgers en 15 ocelotten (ook een katachtige) in privé-dierentuinen gehouden.

Michal en Fufi in gelukkiger tijden.
Volledig scherm
Michal en Fufi in gelukkiger tijden. © Privéfoto
 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.