Mehmet Cerit: 'Dit zat er aan te komen.'
Volledig scherm
Mehmet Cerit: 'Dit zat er aan te komen.' © ANP

Turken bang voor Turkse vakantie

Turkse Nederlanders zijn extra op hun hoede met reizen naar Turkije nu afgelopen week iemand is opgepakt en 'landarrest' heeft. De man had Erdogan op sociale media ooit 'een dief' en 'een dictator' genoemd.

Op vakantie naar Turkije? Horecaondernemer Mustafa Senturk uit Amsterdam denkt er niet aan. Hij weet vrijwel zeker dat hij het land niet meer uitkomt. Senturk is een volgeling van Fethullah Gülen, het veronderstelde brein achter de mislukte coup van vorig jaar. De jacht op deze mensen in Turkije is zo heftig, dat Senturk geen risico neemt en veilig in Nederland blijft.

Opgejaagd wild

En hij is niet de enige. Bevriende Gülenaanhangers weten al langer dat ze opgejaagd wild zijn. In Turkije verblijven ongeveer tien Nederlanders met 'landarrest'. Zij kunnen gaan en staan waar ze willen, maar mogen het land niet uit. 

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de gemene deler dat deze mensen betrokkenheid bij de Gülenbeweging wordt verweten. De arrestatie van afgelopen week is anders. De man die werd ondervraagd, - en anoniem wil blijven - was juist geen Gülensymphatisant, maar aanhanger van de centrumlinkse CHP. Hij is na de ondervraging vrijgelaten, maar moet in Turkije blijven.

Kritisch geluid 

De arrestatie is voor hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Turks-Nederlandse krant De Kanttekening, voorheen Zaman Vandaag, geen verrassing. ,,Dit zat er aan te komen. Veel mensen die geen Gülenaanhanger zijn, hebben zich altijd veilig gevoeld, maar dat is niet zo.''

De arrestatie is voor Cerit het bewijs dat er gejaagd wordt op iedereen die een kritisch geluid laat horen.

Buitenlandse Zaken ziet nog geen aanleiding om het reisadvies naar Turkije aan te scherpen. Duitsland adviseert mensen sinds vorige week om zich te melden bij de ambassade of het consulaat. Volgens Den Haag wordt de situatie van dag tot dag bekeken. En in in het huidige reisadvies staat al dat het in Turkije verboden is om de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen en dat de Turkse overheid kan overgaan tot strafrechtelijke vervolging, ook voor uitingen die zijn gedaan buiten Turkije.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.