Volledig scherm
Anis Amri reed op 19 december op de kerstmarkt in Berlijn twaalf bezoekers dood. Vijftig anderen raakten gewond. © EPA

Turkije arresteert mogelijke handlangers kerstmarktterrorist

De Turkse politie heeft op de luchthaven Atatürk in Istanbul drie mensen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met Anis Amri. De Tunesiër pleegde in december een aanslag op de kerstmarkt in Berlijn.

De drie verdachten zijn Duitsers van Libanese afkomst, zo meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De arrestatie zou vorige week hebben plaatsgevonden.  Anis Amri reed op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december met een vrachtwagen twaalf bezoekers dood. Vijftig anderen raakten gewond. Hij sloeg na zijn daad op de vlucht maar kwam vier dagen later tijdens een vuurgevecht met de Italiaanse politie om het leven.

Tweeduizend arrestaties 

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het vorige week in totaal meer dan 2.000 mensen heeft aangehouden op verdenking van terrorisme. Volgens de verklaring werden er exact 999 mensen aangehouden wegens mogelijk banden met de Koerdische organisatie PKK. Daarnaast werden 966 mensen in hechtenis genomen op verdenking van banden met de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Ankara verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep van vorige zomer.