Volledig scherm
Chaos in Idlib. © Epa

Turkije bereidt zich voor op humanitaire ramp na aanval op Idlib

UpdateDe Turkse autoriteiten bereiden zich voor op een mogelijke escalatie van de situatie in het Syrische Idlib. Het land heeft extra legervoertuigen naar het grensgebied gestuurd, en er is een vluchtelingenkamp in het gebied uitgebreid. Sinds vanochtend voeren Russische gevechtstoestellen luchtaanvallen op de Syrische provincie. Volgens waarnemers gaat het om aanvallen op het laatste, grote, bolwerk van tegenstanders van president Assad.

Turkije vreest een nieuwe vluchtelingenstroom en humanitair drama als Syrische troepen en hun bondgenoten proberen Idlib in handen te krijgen. De Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) waarschuwde vorige maand dat een 'militaire oplossing' voor de situatie in Idlib een ramp zou betekenen.

De Turkse regering heeft inmiddels extra materieel naar de grens gestuurd. Het gaat volgens de bronnen van de Turkse krant Hürriyet onder meer om tanks met speciale observatie-apparatuur. Die kan bewegingen van groepen vluchtelingen monitoren. In Idlib bevinden zich naast tienduizenden strijders ook miljoenen burgers.

Donald J. Trump on Twitter

President Bashar al-Assad of Syria must not recklessly attack Idlib Province. The Russians and Iranians would be making a grave humanitarian mistake to take part in this potential human tragedy. Hundreds of thousands of people could be killed. Don't let that happen!

De regeringsleiders van Rusland, Iran en Turkije komen deze week bij elkaar in Teheran om de situatie in Idlib te bespreken. Het in Engeland gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde eerder vandaag het begin van de luchtaanvallen op Idlib. De opstandige provincie in het noordwesten van Syrië is het laatste, grote, bolwerk van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad waaronder ook jihadistische strijdgroepen. Zij allen hebben zich hier teruggetrokken, vaak te midden van de burgerbevolking. 

De aanvallen volgen nog geen etmaal nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn Syrische collega Assad en diens bondgenoten Iran en Rusland waarschuwde Idlib niet 'meedogenloos aan te vallen'. ,,President Bashar al-Assad van Syrië moet de provincie Idlib niet meedogenloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een grote humanitaire fout maken als ze deelnemen aan deze potentiële humanitaire tragedie. Honderdduizenden mensen zouden erbij kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!'', twitterde Trump maandagavond laat.

Het Kremlin op haar beurt noemde Trumps waarschuwing vandaag 'geen goede aanpak inzake het Idlib-probleem'. ,,Hij roept alleen wat waarschuwingen zonder ook te hebben voor de gehele situatie'', aldus woordvoerder Dmitry Peskov. Volgens de Russen blokkeren de in Idlib verzamelde militanten het Syrische vredesproces en vormen zij een gevaar voor de Russische militaire bases in Syrië. ,,Idlib is een nest vol terroristen'', aldus het Kremlin. 

Troepenopbouw

De laatste tijd leken de verschillende in de oorlog betrokken partijen een aanval voor te bereiden op de provincie Idlib. Het Syrische leger is bezig met de opbouw van een troepenmacht. Op hun beurt hebben de rebellen gisteren strategische bruggen opgeblazen. 

De Russen houden sinds gisteren oefeningen in de Middellandse Zee. Die lijken ook bedoeld om twee Amerikaanse vliegdekschepen uit de buurt te houden. De Russen stopten de luchtaanvallen op Idlib op 15 augustus. Sindsdien hebben wel vliegtuigen van het Syrische regeringslegers nog luchtaanvallen uitgevoerd, aldus persbureau Reuters. 

'Humanitaire ramp'

Achter de schermen onderhandelen Rusland, Amerika en ook de EU nog over het voorkomen van een bloedbad. Washington heeft Moskou gewaarschuwd dat het de Russen verantwoordelijk stelt voor eventuele aanvallen met gifgas. Daarbij zijn in het verleden al honderden burgers omgekomen.

De Verenigde Naties vrezen een ‘humanitaire ramp’ als de herovering het scenario volgt van de belegering van rebellenbastions als Aleppo, de buitenwijken van Damascus en de zuidelijke provincies. Daarbij werden bombardementen op woonwijken niet geschuwd en werd ook gifgas ingezet. In de provincie Idlib wonen zo'n drie miljoen mensen.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.