Turkije boos over uitspraken Rutte in Zomergasten

Turkije vindt de uitspraken van premier Mark Rutte over Turkse Nederlanders in het programma Zomergasten ongepast en premier-onwaardig. Dat staat in een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Rutte laat via een woordvoerder weten achter zijn uitspraken te staan.

Robert Bas werd lastiggevallen tijdens een demonstratie
Volledig scherm
Robert Bas werd lastiggevallen tijdens een demonstratie © VPRO
Quote

Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op

Mark Rutte

Rutte reageerde in Zomergasten op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest ,,oprotten''.

Rutte reageerde fel. ,,Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', zei Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders overigens goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij 'Turken in Nederland' noemt met twee benen buiten de maatschappij.

Vrees
Turkije vindt de uitspraken ongepast voor een premier. De Turken denken dat de uitspraken misbruikt kunnen worden tegen Turkse Nederlanders. In een tijd dat in Europa de afkeer tegen buitenlanders toeneemt, schaden de uitspraken de gezamenlijke inspanningen om Turkse Nederlanders volledig deel te laten nemen in de maatschappij, aldus de verklaring.

Een woordvoerder van Rutte laat weten dat de premier de verklaring ,,voor kennisgeving'' aanneemt. Rutte blijft bij zijn woorden.

'Belachelijk'
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde de Turkse verklaring in het tv-programma WNL Opiniemakers een ,,belachelijke reactie". Hiermee krijgen de mensen die zich misdragen feitelijk een steuntje in de rug, aldus Zijlstra.

Quote

Hiermee krijgen de mensen die zich misdragen feitelijk een steuntje in de rug

Halbe Zijlstra, VVD
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.