Volledig scherm
Mevlüt Cavusoglu © REUTERS

Turkije dreigt met beëindigen vluchtelingenakkoord

Als de Europese Unie de visumplicht voor Turken niet voor oktober opheft, blaast Turkije het vluchtelingenakkoord op. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in een interview met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine.

Quote

Het kan begin of midden oktober worden, maar we willen een vaste datum

Mevlüt Cavusoglu

De EU sloot een deal met Turkije om de visumplicht op te heffen in ruil voor een beperking van de vluchtelingenstroom richting Europa. De Turkse regering ,,verwacht een concrete termijn'' voor afschaffing van de visumplicht, zo liet de minister weten. ,,Het kan begin of midden oktober worden, maar we willen een vaste datum.''

Volgens de minister is zijn uitspraak niet bedoeld als een ultimatum: ,,Dit moet geen dreigement zijn", zo verzekerde hij. Cavusoglu voegde daaraan toe: ,,Als het niet leidt tot opheffing van de visumplicht, zullen we gedwongen worden om afstand te nemen van de overeenkomst van 18 maart. " 

Huiverig
Sinds de vluchtelingendeal werd gesloten, zijn veel lidstaten huiveriger geworden om de visumplicht daadwerkelijk op te heffen. De diverse aanslagen in Europa vormen daar de belangrijkste aanleiding voor. Daar komt bij dat de Turkse regering zich sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli anders is gaan gedragen.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, gaf afgelopen week al aan dat hij niet verwacht dat Turkije snel toe zal treden tot de EU. ,,Ik geloof dat Turkije, in zijn huidige staat, niet in de positie is om snel lid te worden; zelfs niet binnen langere tijd", aldus Juncker.