Volledig scherm
Justice Minister Bekir Bozdag op archiefbeeld © REUTERS

Turkije: Duits spreekverbod voor ministers ‘fascistische praktijk’

De Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdag, heeft woedend uitgehaald naar Duitsland dat hem en zijn collega een spreekverbod heeft opgelegd.Hij noemde het een ‘puur fascistische praktijk’.

Quote

Het is overduidelijk dat dit besluit van hogerhand kwam

Minister Bozdag

De bewindsman sprak verontwaardigd van een ‘schandaal’ om een verkiezingsbijeenkomst in Gaggenau, die al maanden geleden was georganiseerd, slechts een paar uur voor het begin ervan te verbieden met het excuus dat de Bad Rotenfellshal onvoldoende capaciteit heeft voor zo’n grote menigte en dat er te weinig parkeerruimte is.

Ook Keulen heeft een Turkse minister verhinderd te spreken. Minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci, zou daar zondag Turken toespreken om stemmen te winnen voor president Erdogan.

“Het is overduidelijk dat dit besluit van hogerhand kwam”, aldus de verontwaardigde minister Bozdag op bezoek in Straatsburg. “De Duitse autoriteiten hebben altijd de mond vol van democratie, de rechtsstaat, en mensenrechten wanneer ze anderen kritiseren, maar houden zich er zelf niet aan en schenden het recht van vergadering van de Turkse gemeenschap”.

Hij beschuldigde Duitsland ervan een ‘vrijhaven voor terroristen’ te zijn en ‘voor iedereen die misdaden tegen Turkije begaat, onder wie de PKK en de Gülenistische terreurorganisatie’.

Steun

Opmerkelijk was dat alle oppositiepartijen in Turkije zich achter de regering schaarden in hun felle kritiek op Duitsland.

De sociaal-democraat Kemal Kiliçdaroglu, de leider van de grootste oppositiepartij (CHP), verweet Duitsland eveneens schijnheiligheid door de wereld de les te lezen over democratie, maar zelf twee Turkse ministers een spreekverbod op te leggen.

De Koerdische politicus Osman Baydemir van de Volkspartij voor Democratie (HDP) verdedigde het recht van elke Turkse politicus om zijn aanhang waar dan ook toe te spreken. Tegelijkertijd kritiseerde hij de Turkse regering voor het eisen van de vrijheid van meningsuiting voor haar ministers, maar dat het die in eigen land niet toestaat. “Wanneer je de vrijheid van meningsuiting niet garandeert in je eigen land, dan is kritiek zinloos en neemt niemand je serieus”.

De Koerdische fractieleider Selahhatin Demirtas en zeker tien andere parlementsleden van de Koerdische HDP zitten al maanden achter tralies in voorarrest zodat ze niet kunnen deelnemen aan de Koerdische ‘nee’ campagne om te verhinderen dat president Erdogan nog meer macht krijgt.