Volledig scherm
Turkise president Tayyip Erdogan. © REUTERS

Turkije: Duitsland steunt Gülen-beweging

Een woordvoerder van president Erdogan heeft Duitsland ervan beschuldigd de kant te kiezen van Gülen-aanhangers. Turkije houdt aanhangers van de geestelijke verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep afgelopen zomer.

Gisteren publiceerde de Duitse krant Der Spiegel een interview met de directeur van de Duitse inlichtingendienst. Hij beweerde dat Ankara nooit met overtuigend bewijs is gekomen dat de beweging van geestelijk leider achter de couppoging van afgelopen zomer zat. ,,Turkije heeft ons daarvan proberen te overtuigen, maar dat is tot op heden nog niet gelukt”, aldus Bruno Kahl.

De woordvoerder van Erdogan, Ibrahim Kalin, grijpt deze uitspraak aan om te beweren dat Duitsland zich schaart achter Gülen. ,,Waarom zij hen verdedigen? Omdat ze een instrument zijn dat Duitsland kan gebruiken tegen Turkije”, beweert de woordvoerder.

De geestelijke Fethullah Gülen zit volgens Turkije achter de couppoging in juli vorig jaar. Meer dan 240 mensen kwamen toen om. Gülen was vroeger een bondgenoot van Erdogan, maar leeft al jaren in onmin met de president. Hij verblijft in de VS. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Referendum

Eerder vandaag beweerde de woordvoerder tegenover CNN Turk dat Turkse ministers opnieuw een bijeenkomst in Duitsland kunnen plannen in aanloop naar het referendum op 16 april. Een dergelijke bijeenkomst zou de spanningen tussen Duitsland en Turkije kunnen doen oplopen. Volgens de woordvoerder wint het 'anti-Turks sentiment' terrein in Europa.

Zowel Duitsland als Nederland hielden zulke bijeenkomsten tegen, in het kader van de veiligheid, tot grote woede van de Turkse president. Turkse ministers willen tijdens de bijeenkomsten pleiten voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan wil de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen. Het referendum van 16 april gaat over de invoering van een presidentieel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003, maar is sinds 2014 geen premier meer maar president. Dat is volgens de wet een ceremoniële functie. Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt. Het premierschap vervalt dan.

Rellen

In Nederland kwam het tot rellen, toen Nederland de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu introk. Vervolgens werd de Turkse minister van Familiezaken resoluut het land uitgestuurd, nadat zij met de auto toch naar Rotterdam was gekomen. Erdogan reageerde woedend en noemde Nederland een nazi-overblijfsel en fascistisch.

In Duitsland wonen naar schatting 1,4 miljoen Europeanen van Turkse komaf die stemrecht in Turkije hebben. In Nederland circa 245.000.