Volledig scherm
Pro-Erdogan supporters zwaaien met de Turkse vlag. © afp

Turkije laat 38.000 gevangenen vrij

Turkije gaat 38.000 gedetineerden voorwaardelijk vrijlaten om ruimte te maken voor de duizenden mensen die gearresteerd zijn voor hun betrokkenheid bij de coup vorige maand. De Turkse minister Bekir Bozda van Justitie liet vandaag weten via Twitter dat de regering daarover een decreet uitvaardigt.

De meeste Turkse gevangenissen zijn overvol. Dat probleem is groter geworden door de aanhouding van tienduizenden mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte couppoging half juli.  

Het decreet zorgt ervoor dat gevangenen die twee jaar of minder in de gevangenis moeten zitten, vervroegd vrij kunnen komen. De maatregelen gelden niet voor misdaden die gepleegd zijn na 1 juli dit jaar, waardoor mensen die voor de coup gearresteerd zijn, worden uitgesloten voor deze regeling.

Gülen
Aan de zuivering van het overheidsapparaat is nog altijd geen einde gekomen. De Turkse autoriteiten vaardigden vandaag twee decreten uit over het ontslaan van 2360 politieagenten, ruim honderd militairen en bijna tweehonderd medewerkers van de Turkse telecomautoriteit BTK. 

Eerder heeft de regering van Recep Tayyip Erdogan vele tienduizenden medewerkers van de overheid ontslagen of geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Die is volgens Ankara het brein achter de poging tot een staatsgreep.