Volledig scherm
Een protest voor de vrijlating van Taner Kiliç, vorig jaar, voor de Turkse ambassade in Berlijn. © ANP

Turkije laat voorzitter Amnesty toch nog niet vrij

De vrijlating van de voorzitter van Amnesty International  in Turkije, de advocaat Taner Kiliç, is op het laatste moment niet doorgegaan. Op basis van een aanhoudingsbevel heeft de politie hem bij de gevangenis opgehaald en opgesloten in een politiecel in Izmir. Kiliç' vrouw en dochter wachtten tevergeefs op hem, meldde Amnesty vandaag.

Kiliç zou de gevangenis van Izmir verlaten, nadat de rechter gisteren zijn voorwaardelijke vrijlating had bevolen. 

Sommige Turkse media melden dat een officier van justitie bezwaar tegen zijn vrijlating heeft gemaakt. Die zou zich tot een andere rechtbank hebben gewend om de vrijlating terug te draaien. Andere media meldden dat Kiliç opnieuw is aangehouden op basis van een nieuwe aanklacht. Hij wordt donderdag naar verluidt voorgeleid in de regio Izmir.

Couppoging

Kiliç zit al sinds juni vorig jaar in voorarrest, op verdenking van terroristische activiteiten die verband houden met de couppoging in 2016. De Turkse president Erdogan heeft de jacht geopend op mogelijke aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens hem achter de couppoging zit. Gülen, die in de VS woont, is al heel lang een politieke rivaal van Erdogan. Eerder waren veel magistraten op de hand van Gülen, maar na zuiveringen heeft de rechterlijke macht een heksenjacht geopend op vermeende Gülen-aanhangers.

Kiliç is vastgezet omdat hij een app op zijn telefoon zou hebben gezet die ook door Gülen-aanhangers is gebruikt. Volgens Amnesty heeft hij zelfs dat niet gedaan. De mensenrechtenorganisatie startte een petitie voor de vrijlating die volgens Amnesty zelf door meer dan een miljoen mensen wereldwijd is getekend.