Volledig scherm
Foto ter illustratie © epa

Turkije: neergehaalde drone van Russische makelij

De drone die vrijdag werd neergehaald in het Turkse luchtruim vlakbij de grens met Syrië, is gemaakt in Rusland. Premier Ahmet Davutoglu maakte dat maandag bij de Turkse tv-zender AHaber bekend. Hij voegde wel de kanttekening toe dat de regering in Moskou hem heeft verzekerd dat de drone geen eigendom van Rusland was.

Quote

De drone is door Rusland gemaakt, maar de Russen hebben ons op vriendelij­ke wijze verzekerd dat het toestel niet van hen was

Premier Ahmet Davutoglu

,,De neergeschoten drone is door Rusland gemaakt, maar de Russen hebben ons op vriendelijke wijze verzekerd dat het toestel niet van hen was'', verklaarde de premier.

Davutoglu weet niet van welke groepering de drone wel afkomstig was. Het zou volgens hem kunnen dat het toestel eigendom was van de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar ook de Koerdische PYD-militie kan de eigenaar zijn. Andere groeperingen sluit Davutoglu ook niet uit.

Waarschuwing
Het leger schoot de drone neer toen die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen, meldde de Turkse zender NTV vlak na het incident. Rusland liet na het incident snel weten dat alle Russische vliegtuigen in Syrië veilig zijn teruggekeerd naar hun bases en dat alle Russische drones het nog doen.

Volgens Davutoglu heeft Turkije met het neerschieten bewezen dat het land hard optreedt als zijn luchtruim wordt geschonden. ,,Dit incident laat zien dat Turkije de middelen heeft om zulke schendingen te beëindigen en ook daartoe bereid is. Ik hoop dat Rusland voorzichtiger te werk gaat in de toekomst en ervoor zorgt dat onze warme banden geen schade oplopen.''

Luchtruim
Russische vliegtuigen schonden deze maand twee keer eerder het Turkse luchtruim. Turkije waarschuwde eerder dat er maatregelen genomen zouden worden als het nog eens zou voorkomen.

Sinds de aanvallen van Rusland vliegen er boven Syrie NAVO-toestellen én Russische vliegtuigen. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat gevechtsvliegtuigen van zowel Rusland als de NAVO in één luchtruim vliegen.