Volledig scherm
Een demonstrant wordt meegenomen door de Turkse politie © REUTERS

Turkije pakt 200 mensen op bij 1 mei-mars in Istanboel

Ruim tweehonderd demonstranten zijn in Turkije opgepakt bij verschillende bijeenkomsten ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. In Istanboel probeerde een groep demonstranten bij een 1 mei-mars het Taksimplein te betreden, waar met de vakbonden was afgesproken dat dat niet zou gebeuren. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels.

Volgens de gouverneur van Istanboel werden ook 40 molotovcocktails, 17 handgranaten en 176 stukken vuurwerk in beslag genomen, meldt persbureau Reuters.

Het Taksimplein is een traditionele verzamelplek voor protesten tegen de regering, maar het is nu voor demonstranten tot verboden terrein verklaard. Demonstranten die er toch naartoe wilden, werden in de wijk Mecidiyekoy door de politie uiteen gejaagd. Ook in het stadsdeel Besiktas werden tientallen mensen opgepakt.

Traditie

In Turkije wordt er traditioneel op 1 mei, de Dag van de Arbeid, gedemonstreerd. Vaak komen daar politieacties bij kijken. Ook dit jaar was er veel politie op de been, zeker gezien de spanningen in het land door de referendumzege van president Recep Tayyip Erdogan. Vanuit de lucht werden demonstranten met helikopters in de gaten gehouden. 

Volledig scherm
© Getty Images