Volledig scherm
© AP

Turkije pakt al meer dan 10.000 mensen op na coup

De Turkse autoriteiten hebben na de couppoging vorige week al ruim 10.000 mensen opgepakt. De politie is permanent bezig met het oppakken van mensen.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP

Het staatspersbureau Anadolu meldt vandaag dat 4060 mensen van de opgepakte personen officieel in voorlopige hechtenis zijn genomen. De aanhoudingen, alsmede de schorsingen en ontslagen bij overheidsinstanties en in het particulier onderwijs hebben internationaal al tot oproepen tot matiging geleid.

De regering van president Erdogan voegde echter woensdag nog de afkondiging van de noodtoestand gedurende drie maanden aan de reeks maatregelen toe. Daar maakt de Europese Unie zich ernstig zorgen over. Brussel roept het land met klem op de democratie en de mensenrechten te respecteren, 'onder elke omstandigheid'.

Martelingen
Als onderdeel van de door president Erdogan afgekondigde noodtoestand schort Turkije het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op. 'Tijdelijk', benadrukte vicepremier Kurtulmus, en 'net zoals Frankrijk heeft gedaan'. De EU wijst er in haar verklaring op dat zo'n tijdelijke opschorting aan regels gebonden is.

Het verdrag beschermt burgers onder meer tegen onrechtmatige gevangenisstraf en martelingen. Door het verdrag tijdelijk buiten werking te stellen, zijn politie, leger en andere autoriteiten niet langer verplicht zich te houden aan de rechten die voortvloeien uit het verdrag.

Wanneer bij handhaving van de orde, tijdens verhoren op politiebureaus, of behandeling in de gevangenis mensen mishandeld worden, ten onrechte ontslagen of gearresteerd worden dan kunnen ze daar de overheid later niet voor aanklagen. De autoriteiten hebben de komende drie maanden, tot eind oktober, de vrije hand om zonder regels of restricties op te treden.

Mijden
De meeste aangehouden personen zijn militairen, 7423 in getal. Verder werden 287 politiemensen, 2014 rechters en openbaar aanklagers en 686 burgers opgepakt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft landgenoten in Turkije opgeroepen instructies van de Turkse autoriteiten op te volgen. Ook adviseert het ministerie op zijn website mensenmassa's en demonstraties te mijden en de ontwikkelingen in Turkije goed te volgen.