Volledig scherm
Demonstranten in Istanbul hebben onder een foto van Fethullah Gülen een oranje Guantánamo-pak gelegd: 'Obama, maak je geen zorgen over hem. We zullen zorgen dat we jouw rechtsgevoel voor hem gebruiken.' © afp

Turkije pakt neef en medewerker van Gülen op

De Turkse regering heeft een neef van Fethullah Gülen opgepakt. Ook een cruciale medewerker van  de moslimgeleerde is gearresteerd, zo werd zaterdagavond bekend. Ze maken deel uit van een groep van 13.000 arrestanten die volgens de regering-Erdogan betrokken zijn bij de mislukte staatsgreep vorige week.

De opgepakte medewerker, Halis Hanci, zou de rechterhand van Gülen zijn en twee dagen voor de poging tot staatsgreep Turkije zijn ingereisd. Gülen woont al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet hem als het brein achter de couppoging. De regering voert sindsdien op grote schaal politieke zuiveringen uit.

Gülens beweging zou volgens Ankara met hulp van militairen de macht hebben willen overnemen van Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK). Gülen was eerder een bondgenoot van Erdogan en de AK in de strijd tegen de wereldlijke elite in het land die vooral steunde op de militairen. De afgelopen jaren zijn Gülen en Erdogan in een bittere strijd verwikkeld geraakt over de koers van het land en de regeerstijl van Erdogan die al dertien jaar aan de macht is.

Scholen dicht
De beweging van Gülen is volgens waarnemers goed vertegenwoordigd in het onderwijs en de rechterlijke macht, maar niet binnen de strijdkrachten. Duizenden militairen, politiemensen en mensen in het onderwijs en de rechterlijke macht zijn plotseling hun baan kwijt door de jacht op de vermeende Gülen-aanhang en de coupplegers. Zaterdag ging de noodtoestand van kracht en werden onder meer privéscholen gesloten en andere instituten die volgens Erdogan banden hebben met Gülen.