Volledig scherm
De Turkse president Erdogan. © TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

Turkije pakt nog eens 120 militairen op vanwege coup

Een Turkse officier van justitie heeft de voorlopige hechtenis bevolen van 120 verdachten uit het leger, zei staatspersbureau Anadolu vandaag. Het is het zoveelste hardhandige optreden van de regering na de mislukte couppoging in 2016.

De politie begon gelijktijdige invallen in 43 provincies om de verdachten op te pakken, van wie er 58 gebruikers zouden zijn van de verboden ByLock-berichtenapp, aldus Anadolu. Turkije verbood ByLock in de nasleep van de couppoging. Aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen gebruikten de app om met elkaar te communiceren in de nacht van de staatsgreep. Bij de poging tot staatsgreep kwamen meer dan 240 mensen om het leven.

Gülen, die sinds 1999 in de Verenigde Staten woont, heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en de staatsgreep veroordeeld. Meer dan 50.000 mensen zijn inmiddels gevangengezet in afwachting van een rechtszaak over vermeende banden met Gülen. Nog eens 150.000 mensen zijn ontslagen of geschorst uit de militaire, publieke en private sector.

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.