De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © epa

Turkije publiceert lijst van 'Gülen-aanhangers in Nederland'

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft gisteren een lijst met Nederlandse organisaties gepubliceerd die banden zouden hebben met de in Turkije omstreden prediker Fethullah Gülen. De lijst kwam op dezelfde dag dat minister Bert Koenders Turkije bezocht om het land te melden dat het moet ophouden zich te mengen in Nederlandse binnenlandse aangelegenheden.

Op de lijst zijn onder meer de krant Zaman Vandaag en scholen als basisschool De Witte Tulp in Osdorp en het Cosmicus College in Rotterdam terug te vinden. Wat verder opvalt is dat veel regionale (jonge) ondernemersverenigingen uit Nederland voorkomen op de gepubliceerde lijst en dat er ook vermeende kopstukken van de Gülenbeweging in Nederland vermeld worden.

Volgens het staatspersbureau hebben de instanties op de lijst banden met Fethullah Gülen, de in Amerika woonachtige prediker die door de Turkse regering wordt gezien als brein achter de mislukte staatsgreep in juli.

Quote

Die organisa­ties worden gelabeld als aanhangers van een terroristi­sche organisa­tie

Özcan Akyol

Spanningen
Eerder gingen al wel dit soort lijsten rond op social media. Het zorgde voor spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. De Witte Tulp zorgde voor extra beveiliging tijdens de eerste schooldag deze week. Een kwart van de leerlingen kwam niet opdagen. 'Gülen-scholen' in Rotterdam hadden te maken met tientallen uitschrijvingen. Maar nog niet eerder publiceerde een Turkse staatsorganisatie zo'n lijst.

,,De publicatie van de lijst wakkert de polarisatie in Nederland tussen Gülen- en Erdogan-aanhangers alleen maar verder aan", zegt schrijver en AD-columnist Özcan Akyol. ,,De organisaties en mensen die met naam en toenaam worden genoemd, worden gelabeld als aanhangers van een terroristische organisatie die deelnemen aan terroristische activiteiten. Want zo ziet de Turkse regering Gülen en zijn aanhangers."

Het artikel loopt door onder de lijst.

De gisteren door het Turkse staatspersbureau gepubliceerde lijst.
Volledig scherm
De gisteren door het Turkse staatspersbureau gepubliceerde lijst. © AD

Spanningen

Minister Bert Koenders (links) en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu.
Volledig scherm
Minister Bert Koenders (links) en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. © anp

Juist gisteren bezocht minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Ankara zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu om hem de zorgen van Nederland te melden over de Turkse inmenging in dit soort binnenlandse aangelegenheden. Premier Mark Rutte belde zaterdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte vertelde Erdogan dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert. De premier vroeg de Turkse president ook hulp om dat te voorkomen.

Als sprekend voorbeeld van die Turkse inmenging geldt de brief die de Turkse consul-generaal in Rotterdam in juli schreef aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam over hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

Foefje

Zuivering
Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de 'terroristische' Gülen-beweging hard aangepakt. Er zijn meer dan 20.000 mensen aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid. Tienduizenden ambtenaren verloren hun baan of zijn geschorst.

Dat dan toch de lijst wordt gepubliceerd, vindt Akyol bijzonder. ,,Turkije heeft dus maling aan Rutte en Koenders. Erdogan laat zich door niets of niemand tegenhouden in het doorvoeren van de zuivering die hij heeft ingezet na de mislukte coup." En dat het Turkse staatspersbureau de lijst publiceet, noemt hij een foefje. ,,Als Erdogan niet wil dat die lijst naar buiten komt, gebeurt het niet."

Wat blijft zijn vragen. Wat kan Nederland tegen deze Turkse inmenging doen? ,,Ik weet het ook niet meer zo goed", zegt Akyol. ,,Als Rutte al niks kan doen. Je moet de dialoog blijven zoeken. Maar hoe? En met wie?" De schrijver voorziet dat de spanningen tussen Turkse Nederlanders verder zullen oplopen. ,,En wat gaat de Nederlandse regering dan doen met de scholen en organisaties die in Nederland onder vuur komen te liggen? Ze beschermen, toch? Dat moet wel."

Verontwaardiging

Quote

Dit moet nu stoppen

VVD-Kamerlid Han ten Broeke

In politiek Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd op de gepubliceerde lijst. D66 wil dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken opheldering eist van de Turkse ambassadeur. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van die partij noemt de lijst 'onacceptabel' en een 'diplomatieke belediging'. ,,Koenders is net in Turkije op bezoek geweest en premier Rutte heeft Erdogan dit weekend nog nadrukkelijk verzocht: bemoei je er niet mee. En de telefoon ligt nog niet op de haak of zo'n lijst wordt verstuurd.''

Joël Voordewind van de ChristenUnie twitterde: ,,Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar."

,,Dit moet nu stoppen'', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ,,We willen niet dat de Turkse overheid de spanningen in ons land weer doet oplaaien. Minister Koenders heeft er maandag over gesproken met minister Cavusoglu, die toen zei dat Turkije zich niet mengt in Nederlandse aangelegenheden. Deze minister moet nu ook woord houden.''

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat de lijst momenteel onderzoeken en komt later met een reactie.