Turkije stopt voorlopig met zoektocht naar olie bij Grieks eiland
Turkije heeft het zoeken naar gas en olie in de buurt van een klein Grieks eiland tijdelijk stopgezet. De spanningen tussen Ankara en Athene liepen hoog op. Het eiland is Grieks, maar ligt twee kilometer uit de kust van Turkije. Beide landen vinden dat de zeebodem in deze regio in de Egeïsche Zee van hen is.
Het eiland Megisti, of Kastellorizo, dat in het Turks Meis wordt genoemd, behoort tot een groepje eilanden voor de kust van Turkije in het oostelijkste deel van Griekenland. Het piepkleine eilandje is zo’n drie bij drie kilometer en telt nog geen vijfhonderd inwoners.
Griekenland bracht marineschepen in hogere staat van paraatheid vanwege de Turkse activiteiten. Turkije stuurde een schip naar een plek op 180 kilometer afstand van het Griekse eiland. Turkije wacht nu de uitkomst af van gesprekken met Griekenland voordat het verdergaat met zoeken.
Turkije tergt al enige tijd de internationale gemeenschap door bij Cyprus naar olie en gas te zoeken. De Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben hun steun aan Griekenland al uitgesproken.
Ruzie over territorium
Het is niet de eerste keer dat Griekenland en Turkije ruziën over territorium. Na jaren oorlog werden de grenzen definitief vastgelegd in het Verdrag van Lausanne in 1923, maar de Turken betwisten de zeegrens nog steeds. President Erdogan vroeg zich de afgelopen jaren hardop af waarom sommige Griekse eilanden niet Turks zijn en vrijwel dagelijks duwt de Griekse luchtmacht Turkse straaljagers terug uit zijn luchtruim.
In 1996 ging het al eens bijna mis: de oorlogsschepen van beide landen waren al onderweg, toen Amerikaanse bemiddeling de boel kalmeerde. De rivaliteit tussen de twee landen gaat overigens nog veel verder terug; in het huidige Griekenland heersten vierhonderd jaar lang de Ottomanen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gasbel verhit aartsrivalen Turkije en Griekenland
-
met Video
Werkstraffen en boetes voor dodelijke ontgroening van student Sanda Dia in België
De achttien studenten die aanwezig waren bij de dodelijke ontgroening van de Vlaamse student Sanda Dia in december 2018 krijgen werkstraffen van 200 tot 300 uur en elk een boete van 400 euro. Dat heeft het hof in Antwerpen vanmorgen besloten. -
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
-
-
-
Organisatie VN-klimaatconferentie 2025 in Braziliaans Amazonegebied, aldus president Lula da Silva
De president van Brazilië heeft vrijdag aangekondigd dat de Verenigde Naties zijn land hebben uitgekozen om de VN-conferentie over klimaatverandering in 2025 te organiseren. De VN hebben die beslissing overigens nog niet publiekelijk bevestigd. -
Vijf Griekse douanebeambten gearresteerd wegens hulp aan mensensmokkelaars
De Griekse autoriteiten hebben maandag vijf beambten van een speciale grenswacht gearresteerd op verdenking van het samenwerken met mensensmokkelaars. De agenten zouden hebben geholpen om migranten het land binnen te brengen vanuit buurland Turkije.