Volledig scherm
© REUTERS

'Turks leger trekt Syrië binnen'

Het Turkse leger is de Noord-Syrische provincie Afrin binnengetrokken. Dat zegt premier Binali Yildirim, meldt de zender Habertürk.

Het land wil een 'veilige zone' van 30 kilometer creëren in Afrin, aldus Yildirim. Het Turkse leger bevestigt dat zij het buurland is binnengegaan en dat er tot dusver geen militairen gewond zijn geraakt.

De militaire interventie komt een dag nadat Turkije begon met luchtaanvallen op Syrisch-Koerdische milities in Noord-Syrië. Die ontkennen dat Turkije hun gebied is binnengevallen. Volgens hen is de opmars van het Turkse leger na felle gevechten mislukt en moest het zich terugtrekken.

De Syrisch-Koerdische milities, die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen, zijn bondgenoten van de VS. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Turkije begon gisteren met het offensief Olijftak gericht tegen de YPG. Volgens het Turkse leger zijn bij de luchtaanvallen 153 doelen van de militanten getroffen. Negen mensen kwamen om het leven. Op de grond wordt Turkije gesteund door de rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Ook vandaag voerde het Turkse leger artillerie aanvallen uit op de YPG. ,,Ook op de tweede dag blijft Operatie Olijftak zorgen voor vrede en veiligheid voor ons volk, de territoriale integriteit van Syrië beschermen en alle terroristische elementen in de regio elimineren", aldus de woordvoerder van de Turkse president Tayyip Erdogan op Twitter.

Eerder op de dag werden vanuit Syrië vier raketten afgevuurd op de Turkse grensplaats Kilis. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu troffen drie raketten twee huizen, een vierde projectiel kwam terecht op een stuk onbebouwd land in het centrum van de stad. Volgens Anadolu zijn er geen slachtoffers gevallen.

Spoedzitting

Frankrijk wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Syrië. ,,Ghouta, Idlib, Afrin - Frankrijk vraagt om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad", schrijft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian op Twitter.

Le Drian voegde eraan toe dat hij zondagochtend met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu had gesproken. ,,Frankrijk roept de Turkse autoriteiten op zich terughoudend op te stellen in een lastige context'', stelde de Fransman in een verklaring.

Parijs ziet meer redenen om de veiligheidsraad bijeen te roepen. Le Drian veroordeelde de zware bombardementen die het ,,regime in Damascus en zijn bondgenoten'' uitvoeren in de provincie Idlib, waar troepen die de Assad-regering steunen bezig zijn aan een opmars.

De minister riep ook op direct humanitaire hulp toe te laten tot Oost-Ghouta, dat ten oosten ligt van hoofdstad Damascus. Daar belegeren regeringstroepen al jaren de aanwezige opstandelingen. De circa 400.000 inwoners blijven daardoor grotendeels verstoken van hulp.