Volledig scherm
Turkse aanvallen over de grens. © AP

Turkse aanval op Syrië:
‘twee dorpen bevrijd van terreur’

Turkse commando’s zijn vanochtend dieper doorgedrongen in Syrië, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Op de tweede dag van het offensief tegen de Koerdische strijdgroepen worden gevechten gemeld ten oosten van de rivier de Eufraat.

Twee door Koerdische strijders gecontroleerde dorpen over de grens zijn ‘vrijgemaakt van terroristen’, melden Turkse staatsmedia vanochtend. Het zou gaan om Yabisa en Tel Fander. Turkse commado’s zouden ook het dorp Beir Asheq hebben bereikt, vlakbij de stad Tell Abyad. ‘Onze heroïsche commando’s nemen deel aan Operatie Vredesbron en blijven oprukken oostelijk van de Eufraat’, aldus het Turkse ministerie van Defensie vanochtend via Twitter.  Ooggetuigen zien rookpluimen rond Ral al-Ayn, een stadje van 30.000 inwoners, waar eenheden van de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn gelegerd. Volgens Turkse bronnen zijn inmiddels 181 Koerdische doelen geraakt met F16’s en houwitsers. 

Gevangenis

De Koerden melden dat in de noordoostelijke stad Qamishli bewust een gevangenis met krijgsgevangenen van Islamitische Staat zou zijn aangevallen door Turkije. Bedoeling zou zijn geweest dat daardoor IS-terroristen konden ontsnappen. ,,Dit soort aanvallen op gevangenissen met IS-gevangenen zullen catastrofale gevolgen hebben die de wereld in een later stadium misschien niet aankan", aldus een Koerdische verklaring.

Ook zou een poging van de Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten om de noordelijke stad Ain Issa binnen te dringen zijn afgeslagen. Turkse troepen zijn Syrië op vier plekken binnengegaan. Twee locaties nabij Tel Abyad, 15.000 inwoners, en twee bij Ras al-Ayn, verder oostelijk. Volgens waarnemers zouden bij de aanvallen minstens vijf burgers en 16 Koerdische soldaten zijn omgekomen, terwijl 33 gewond zijn geraakt. Gesproken wordt van zes doden aan Turkse kant maar over hun identiteit is niets bekend. Bewoners die Tell Abyad ontvlucht zijn, getuigden tegenover het Duitse nieuwsagentschap DPA dat Koerdische troepen sommige burgers verboden om de stad te verlaten. ,,Ze willen hen gebruiken als menselijke schilden”, zegt een burger die anoniem wou blijven.

Volledig scherm
Een rookpluim bij Ras al-Ayn. © REUTERS

De Turkse president Erdogan heeft zojuist op de Turkse televisie verklaard dat 109 Koerden zijn uitgeschakeld. Turkse troepen worden in bevrijde dorpen ingehaald door blije burgers, aldus Erdogan.  ,,Wij hebben geen problemen met onze Koerdische broeders, alleen met de terroristen.” De wereld hoeft Turkije geen lessen te leren over de strijd tegen Islamitische Staat, aldus de president. ,,Wij hebben 11.000 mensen van IS in onze gevangenis en we hebben 71.000 IS-strijders geweerd aan onze grenzen", aldus Erdogan. Turkije had zelf grote offers gebracht in de strijd tegen IS, benadrukte hij. IS’ers die in de gevangenis zitten blijven in de gevangenissen. IS’ers die worden geaccepteerd door hun land van herkomst zullen worden teruggestuurd naar het land van herkomst, aldus Erdogan. 

Kritiek

Ondertussen groeit de kritiek op het besluit van president Trump om groen licht voor het offensief te geven aan de Turkse president Erdogan in diens streven naar een ‘veilige zone’ – lees een diepe strook zonder Koerdische strijdgroepen langs de Turkse grens. De Turkse regering wil de zuidgrens veilig stellen om “een creatie van een toegangsweg voor terroristen” te voorkomen. De Turkse autoriteiten zouden de aanval ook voortzetten via de sociale media en jagen op posts die de Turkse aanval veroordelen. Volgens de Turkse politie maken schrijvers zich schuldig aan ‘propaganda namens een terreurorganisatie’, waarmee de Koerden worden bedoeld.

President Trump heeft – na veel kritiek op zijn deal met president Erdogan vanuit zijn eigen Republikeinse Partij – de Turkse aanval nu een ‘slecht idee’ genoemd. De Amerikaanse president deed tijdens een persconferentie een opmerkelijke uitspraak. Hij beargumenteerde het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië door te zeggen dat de Koerden ‘ook niet hielpen bij de invasie van Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Trump verwacht dat Turkije zoals Erdogan hem zou hebben beloofd burgers en religieuze minderheden gaat beschermen en een humanitaire crisis zal voorkomen. De VN-veiligheidsraad komt vandaag in spoedzitting bijeen over de jongste ontwikkelingen in Syrië.

Een van Trumps belangrijkste medestanders in de Republikeinse Partij, senator Lindsey Graham, gelooft daar niets van en zei dat het ‘de grootste fout was van het presidentschap’dat hij de Koerden liet vallen. De Koerden waren een belangrijkste bondgenoot van Amerikaanse soldaten op de grond in de strijd tegen Islamitische Staat. Inmiddels heeft Iran, bondgenoot van Syrië en een belangrijke regionale speler, van Turkije onmiddellijke terugtrekking geëist van Syrisch grondgebied. 

Volledig scherm
Een man wuift met de Turkse vlag als eenheden van het Turkse leger de Syrische provincie Sanliurfa binnengaan. © AFP

Crisis

Terwijl meer en meer landen de Turkse invasie afkeuren waarschuwt de VN voor een nieuwe humanitaire crisis. Honderdduizenden bewoners van het gebied waren al afgesneden van Syrische humanitaire hulp. Wat er al kwam aan hulp werd verspreid via Koerdische organisaties. Die kunnen die taken nu niet meer uitvoeren. Wat er zal gebeuren als massa's Syriërs de gevechten ontvluchten kan niemand voorzien. Henrietta Fore, directeur van de VN-kinderorganisatie UNICEF vreest het ergste voor de jongsten. ,,Het gebruik van explosieve wapens in dicht bevolkte gebieden doet onaanvaardbaar veel kwaad bij kinderen.”

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.